"Mijn dochter is afgeschreven"

Print
Mechelen - De vader en broer van een Assyrisch-Turks meisje moesten zich vrijdag verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Mechelen. Ze gaven vorig jaar de schooldirectie rake klappen toen bleek dat de zestienjarige dochter van de familie zwanger was van een Marokkaanse jongen. Gruwelijk detail: volgens de advocaat van de burgerlijke partij had de vader aan de school- en huisarts geld geboden om het meisje te doden met een injectie.
BR>
Een Assyrisch-Turks meisje van zestien durfde thuis niet te vertellen dat ze zwanger was van een Marokkaanse jongen. Toen ze op school iemand in vertrouwen nam, ging de directie op zoek naar externe hulp. Om het meisje te beschermen werd ze ondergebracht op een onderduikadres.

De familie reageerde woedend. "Vader, moeder en zoon gingen op 28 november 2006 verhaal halen bij directeur Herman Frooninckx en adjunct Reinhilde Leysen. Ze eisten dat ze hun dochter mochten zien. Toen dat niet mocht, ontaardde de ontmoeting en vielen er rake klappen. De directeur werd door vader en zoon langdurig gestampt en geslagen. De adjunct-directrice deelde in de klappen en werd bekogeld met een stoel. De moeder probeerde haar familie tevergeefs te bedaren. Ze kreeg tijdens het gevecht zelfs een slechtgemikt telefoontoestel in haar gezicht", overliep openbare aanklager Goedele Van den Brande de feiten.

Beide directieleden zijn voor een deel blijvend arbeidsongeschikt. Het parket vordert twee jaar gevangenisstraf met probatieuitstel.

De moeder van het meisje heeft nog contact met haar dochter. Maar bij vader Ihsan D. was de woede duidelijk nog niet bekoeld. Hij was staalhard voor zijn dochter. "Ik heb geen contact meer met haar. Voor mij is ze afgeschreven. Een dochter die gelogen heeft, is geen dochter meer. Ze is mijn vlees en bloed en hoort te luisteren. Of ik besef dat dit heel erg is voor mijn dochter? Daar had ze maar moeten aan denken toen ze zwanger werd", zei de vader. "U hebt geen goede reden om haar zo te behandelen. We leven niet meer in de middeleeuwen, maar in 2007", repliceerde voorzitter Marc Van Praet op de uitspraken. Broer Nezir D. stelde zich gematigder op, maar had sinds het voorval ook geen contact meer met zijn zus.

Luc Lenaerts, advocaat van de schooldirectie, legde nog een gruwelijk detail bloot. "In het dossier staat dat de vader aan de school- en huisarts geld had geboden. Dat moest dienen om zijn dochter een dodelijk spuitje toe te dienen", beweert de advocaat.

Volgens de advocaat van de verdediging ging het om een eenmalige woede-uitbarsting. "Er bestond gevaar dat de familie uit de gemeenschap zou worden gestoten."

Bert PROVOOST
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio