Toetanchamon toont ware gelaat - Fotoalbum

"Toetanchamon was een knappe jongen, met een prachtige glimlach en verzorgde tanden." Moestafa Wazary, directeur van de Vallei der Koningen in het Egyptische Luxor, weet waarover hij praat. Sinds zondag toont de beroemdste farao ter wereld zijn gelaat in een tombe van plexiglas.

Belga

De farao is nog steeds volledig in linnen gewikkeld, maar zijn gezicht werd de voorbije maanden vrijgemaakt en is sinds zondag zichtbaar voor de bezoekers. Het lichaam wordt voortaan bewaard in een doorzichtige tombe, waarin het gevrijwaard blijft van temperatuurverschillen en bacteriën.

Het graf van de jonge farao - een gouden sarcofaag waarvan het hoofdeinde is bezet met halfedelstenen - werd ontdekt door de Brit Howard Carter in 1922. Sindsdien wordt de tombe in de Vallei der Koningen elke dag bezocht door honderden nieuwsgierigen. De overplaatsing van de mummie naar een beschermde omgeving was noodzakelijk, omdat de bacteriën die de toeristen met zich meebrengen het lijk op termijn tot poeder zouden reduceren. "De mummie werd al beschadigd door Howard Carter zelf, die zwaar gereedschap liet aanrukken om het gouden masker te verwijderen", verklaart minister van Cultuur Faroek Hosni. "Tot overmaat van ramp stelde de Brit zijn ontdekking urenlang bloot aan de brandende zon in de Egyptische woestijn."

In 2005 maakten specialisten door middel van röntgenstralen een gedetailleerde impressie van Toetanchamons lichaam. Ze concludeerden toen dat de jonge farao op 19-jarige leeftijd overleed aan een ontstoken beenwonde. Op basis van 17.000 foto's konden de experts ook een waarheidsgetouw beeld schetsen van Toetanchamon's gelaat.

De farao regeerde 3.300 jaar geleden gedurende tien jaar over Egypte. Op nauwelijks negenjarige leeftijd kwam hij aan het hoofd van het legendarische rijk. Geschiedkundigen vermoeden dat Toetanchamon op 19-jarige leeftijd werd vermoord, een these die wordt gestaafd door het feit dat hij de laatste farao van zijn dynastie was.

.