Vandenbroucke haalt zwaar uit naar De Wever

Vandenbroucke haalt zwaar uit naar De Wever

Vandenbroucke haalt zwaar uit naar De Wever

Print
Vlaams viceminister-president Frank Vandenbroucke (sp.a) haalde zondag in "de Zevende Dag" (Eén) zwaar uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die zet volgens Vandenbroucke de staatshervorming op de helling door samen met de MR een antisocialistische regering te vormen. Vandenbroucke verwijt De Wever ook dat hij het beeld van de Vlaamse beweging totaal kapot aan het maken is.
Lees ook de reactie van Dewever

MR-voorzitter Didier Reynders wil per se een regering zonder de socialisten van de PS, zijn grote concurrenten in Franstalig België. N-VA-voorzitter Bart De Wever is hierbij Reynders' "bondgenoot", ook al zorgt die antisocialistische strategie ervoor dat er in Wallonië geen draagvlak komt voor een staatshervorming, luidt de redenering van Vandenbroucke.

Het Vlaams regeerakkoord, dat onder andere sp.a en N-VA samen hebben ondertekend, bevat een luik staatshervorming. Volgens Vandenbroucke zet De Wever dit luik op de helling.

Vandenbroucke meent ook dat de N-VA-voorzitter door een reeks recente uitspraken het imago van de Vlaamse beweging "totaal kapot is aan het maken". Het ging dan bijvoorbeeld over wat De Wever zei na de veroordeling van de volgens het hof van assisen racistische moordenaar Hans Van Themsche of, recent nog, na de reactie van de N-VA-voorzitter op de excuses die de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a) overmaakte aan de Joodse gemeenschap wegens de rol die het Antwerpse stadsbestuur speelde bij de jodendeporaties tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Hij bewijst de Vlaamse politiek en de Vlaamse beweging, ook voor wat daar nobel en goed in is, een enorme slechte dienst", zei Vandenbroucke.

De benoeming van vier Franstalige burgemeesters in de faciliteitengemeenten zal er niet komen, liet Vandenbroucke verstaan. Als zijn collega van Binnenlands Bestuur Marino Keulen die benoemt, "gooit hij de omzendbrief-Peeters in de prullenmand", zei Vandenbroucke, die binnen de Vlaamse regering bevoegd is voor de Rand.

.

Nu in het nieuws