Patrik Sinkewitz begon met doping bij Quick.Step

Patrik Sinkewitz begon met doping bij Quick.Step

Patrik Sinkewitz begon met doping bij Quick.Step

Print
Patrik Sinkewitz heeft voor het eerst epo gebruikt in 2003 toen hij voor Quick.Step reed. Daarna schakelde de Duitser over op bloeddoping. Die bekentenissen legt de ondertussen geschorste wielrenner af in een interview met het magazine Der Spigel dat maandag verschijnt.
In het vraaggesprek geeft Sinkewitz toe dat hij voor het eerst epo nam in 2003 toen hij voor het Quick.Step-team uitkwam. "Het was toen voor niemand een geheim om te weten hoe je snel kon fietsen. Ik leerde het zowel van renners als teamartsen", zegt Sinkewitz, die ook cortisone gebruikte. De Duitser schakelde na enkele jaren over op bloeddoping, een praktijk die hij ook bij zijn overstap naar T-Mobile in 2006 bleef volhouden.

De 27-jarige Sinkewitz bevestigt in Der Spiegel dat hij bij zijn dopinggebruik geholpen werd door de toenmalige ploegartsen van T-Mobile Lothar Heinrich en Andreas Schmid, die ondertussen ontslagen zijn door hun werkgever, het universitaire ziekenhuis van Freiburg. "In november 2005, toen ik hen voor het eerst ontmoette, heb ik het met hen gehad over bloeddoping. Ze vertelden me toen dat ze dit konden regelen." Volgens Sinkewitz deden de artsen niet vrijwillig mee aan de dopingpraktijken maar wilden ze vooral vermijden dat de renners hun heil ergens anders zouden zoeken en dat er dan vanalles zou kunnen mislopen.

Sinkewitz vertelt verder dat de dopingpraktijken binnen T-Mobile werden stopgezet na de Ronde van Frankrijk van 2006 en het ontslag van Jan Ullrich. Tijdens de Tour werd de renner naar eigen zeggen wel nog met bloeddoping behandeld. "Eigenlijk wilden de dokters het niet meer doen. Maar ik zei hen dat het bloed toch klaar lag en dat ze het dan maar moesten gebruiken. Maar het was toen al voor iedereen duidelijk dat we na de Tour zouden moeten stoppen."

Patrik Sinkewitz testte begin juni 2007 positief op testosteron tijdens een voorbereidingsstage op de Tour. Hij erkende zijn fout en gaf toe een testosterongel te hebben gebruikt om zijn recuperatievermogen te verhogen. De Duitser werd voor twee jaar geschorst.

.

Nu in het nieuws