Over struikrovers, zeelui en de keizer

Wim Van Gelder (73) uit Boechout heeft een nieuw boek uit. Het hoeveelste het is, kan hij zelfs bij benadering niet zeggen. Wat hij wel weet, is dat Daar aan de Kleine Nete het veertiende deel is in de reeks Vertellingen van bij ons.

jmartynowski

BR>

Wim Van Gelder (73) woonde 25 jaar in Lier. Toen hij huwde, verhuisde hij naar Boechout, maar hij keert nog bijna elke dag terug naar zijn geboortestad. Tijdens die uitstapjes verzamelde Wim om en bij de achthonderd vrolijke gebeurtenissen. In zijn nieuwste boek trekt hij dus opnieuw een blik onverwachte gebeurtenissen open die een mens doen lachen. In veel van die verhalen vermeldt hij het Badhuis van Miel van ’t Sas in Emblem. Dit keer heeft hij het ook over de herberg De Vier Gemeenten, op de grens van Vremde, Broechem, Ranst en Emblem.

“Dat was ooit de verzamelplaats van Kempense zeelieden die hier samenkwamen voor of na de wilde vaart.” Ook de zeeman van Nijlen, waarover hij in zijn nieuwe boek vertelt, is daar vaak geweest.

“Hij monsterde af na drie jaar wilde vaart, int zijn centen en gaat te voet naar Nijlen, waar zijn ouders wonen. In Kessel schiet hij een vrouw te hulp die door struikrovers overvallen wordt. Daarna stapt hij een afspanning binnen waar hij merkt dat hij tijdens het gevecht met de struikrovers een meswonde heeft opgelopen. Omdat de kastelein hem beschuldigt, wordt hij door de rechter ter dood veroordeeld. Uiteindelijk wordt hij door Keizer Karel gered.”

Chris VAN ROMPAEY

Daar aan de Kleine Nete kost 12,50 euro en ligt in de boekhandel, of bel 03-455.36.03 i B o e k e n

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio