Goochelaars toveren zestig kaarsjes uit

Print
Hoboken - In een ondergrondse gang van Fort 8 komen de Koninklijke Vlaamse Goochelaars van België (KVGB) elke week bijeen. Aspirant-goochelaars leren er de knepen van het vak, oude rotten oefenen er hun trucs. In het geheim, want ze hebben een eed gezworen voor de grote Merlijn.
BR>
Maggie Janssens heeft een beetje pijn aan haar billen. ”Bij een verdwijntruc met mijn vel tussen een scharnier blijven zitten”, lacht ze. Maggie is secretaris van de Koninklijke Vlaamse Goochelaars van België, maar ook al twintig jaar de assistente van goochelaar Marco, alias Marc Janssen en voorzitter van diezelfde KVGB.

Maggies pijnlijke billen zijn het tastbare bewijs dat er in de goochelarij véél moet worden geoefend. ”Want er kan wel eens wat mis gaan”, zegt Marc. ”Oefenen is één van de redenen waarom goochelaars zich verenigen in een club. Maar ook om nieuwe trucs te leren.”

De KVGB werd opgericht in 1947. Zestig jaar later bestaat de vereniging nog steeds en zijn de KVGB met zo’n vijfenveertig ’werkende leden’ en bijna evenveel sympathisanten. Die worden een keer in de maand getrakteerd op een exclusieve goochelshow .. in het ondergrondse clublokaal van Fort 8. De werkende leden zijn goochelaars die met succes de proeven hebben afgelegd en de eed van geheimhouding hebben gezworen.

”De proeven moet je afleggen voor een jury van goochelaars, maar er zit ook een leek bij”, legt Marc uit. ”Want wij goochelaars kijken vooral naar de techniek. De leek beoordeelt of je act ook gewoon leuk is.” Wie niet geslaagd is, mag één keer herkansen. Lukt het dan nog niet, dan moet de aspirantgoochelaar weer les gaan volgen. Wie wel geslaagd is, moet een ’basiseed van geheimhouding’ afleggen, in afwachting van de échte eed.

”Die moet je zweren aan het begin van het werkjaar, voor Merlijn, onze oudste goochelaar.” Goochelen doen de meeste leden van de KVGB alleen in hun vrije uren. ”We hebben ze wel hoor, de leden die goochelen als beroep. Zo is er een advocaat die zijn toga aan de wilgen heeft gehangen en nu leeft van de goochelarij alleen.”

Hun zestigste verjaardag vieren de goochelaars met een feest voor de leden. Maar omdat ze meer jonge goochelaars willen aantrekken, is de KVGB van plan om haar ondergrondse clublokaal open te stellen voor iedereen die geïnteresseerd is in deze magische wereld ”

Bénédicte VAN PAESCHEN

0477-23.89.54, www.vgb-club.be

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio