Pirouwafer verlaat Oostmalle

Print
Malle - Het Oostmalse Pirouwafer, dat op 21 mei in de vlammen opging, zet de productie van rijstkoeken voort in het Waalse Gellingen. Intussen wordt naar een oplossing gezocht voor de 84 werkloze personeelsleden.
BR>
Cont inental Baker ies Oostmalle startte in de jaren tachtig met de productie van Pirou-rolwafeltjes. Deze koekjes worden sinds 2004 evenwel in Hongarije geproduceerd, zodat de vestiging in Oostmalle zich nog alleen op rijstwafels concentreerde. “De zaken gingen goed. Begin dit jaar investeerden we nog fors in de Oostmalse vestiging. Het was de bedoeling de productie op te drijven van 4.000 naar 6.000 ton rijstkoeken per jaar. De brand sloeg deze plannen echter aan diggelen”, vertelt financieel directeur André P. van der Padt.

Door de brand, die de productieafdeling volledig verwoestte, stonden de 84 werknemers (72 arbeiders en 12 bedienden) op straat. “Ondanks de situatie van overmacht hield de directie eraan om de loyaliteit van het personeel te vergoeden. Samen met de vakbonden werkten we een sociaal plan uit. Minstens acht van hen gaan nu aan de slag in onze Rice Cake Factory in Gellingen, waar we onze productie voortzetten. Misschien komen er nog bij, maar de afstand (130 km) is een groot struikelblok.”

Was het dan niet mogelijk om de fabriek in Oostmalle opnieuw op te bouwen? “Helaas gaat daar te veel tijd overheen, zowel wat het verkrijgen van de vergunningen als wat de eigenlijke bouwwerkzaamheden en het installeren van de nieuwe machines betreft. Een productie lang stilleggen, is nefast. We konden ook uitwijken naar het buitenland, maar we wilden Belgisch blijven. ”

Personeelsverantwoordelijke Inge De Cnodder licht het verdere jobactieplan toe. “Er zijn ook mogelijkheden om aan de slag te kunnen in onze zustervestigingen in Nederland. Daarnaast bieden we via een extern bureau outplacement aan. Bovendien zijn bevriende bedrijven in Malle en elders bereid om onze mensen werk te geven. Er is vraag naar technisch gekwalificeerd personeel en daaraan kunnen we zeker voldoen. We beschikken over een vrij jong personeelsbestand, maar één persoon gaat in 2008 werkelijk met pensioen.”
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio