Topmuseum 2 dagen niet op slot

Topmuseum 2 dagen niet op slot

Topmuseum 2 dagen niet op slot

Print
Antwerpen - Toeristen liepen vrijdag ongehinderd binnen in het Antwerpse museum Plantin-Moretus. Dit werelderfgoed met een onschatbare collectie was met Allerzielen 'dicht' voor het publiek, maar de toegangspoort was vermoedelijk woensdag niet goed afgesloten.
Amerikaanse toeristen wandelden vrijdag doodleuk het 'gesloten' museum binnen. Ze trokken de poort achter zich dicht, waardoor het alarm werd geactiveerd. Maar nog voor bewakeningsfirma en politie ter plaatse kwamen, hadden de Amerikanen de deuren al opnieuw geopend voor een Antwerps koppel. "Toen we aankwamen, was de poort gesloten", vertelt Juliaan Van Acker. "Door het raam zag ik twee dames. Die openden de poort voor ons. Het bleken Amerikaanse toeristen te zijn. Na ons kwamen nog twee Franse toeristen binnen. We stonden dus met z'n zessen in het totaal onbeheerde museum! Ik heb de anderen gevraagd toch maar naar buiten te gaan", aldus de Antwerpenaar, een trouw museumbezoeker en bezorgd om ons cultureel erfgoed.

Conservator Francine de Nave en de gebouwbeheerder bleken vrijdagavond nog steeds niet op de hoogte te zijn van het voorval. De kabinetschef van de Antwerpse cultuurschepen Philip Heylen en de politie bevestigden de alarmmelding en het al even onverwachte als ongewenste bezoek. Er loopt een onderzoek naar de oorzaak, wellicht een menselijke fout. Die zou woensdag zijn gebeurd, wat betekent dat het Antwerpse topmuseum anderhalve dag open stond voor al wie er wou binnenwandelen.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio