'Gratis winkelen met kortingsbonnen'

'Gratis winkelen met kortingsbonnen'

'Gratis winkelen met kortingsbonnen'

Print
Een man uit Merksem heeft er een sport van gemaakt om op grote schaal maximaal gebruik te maken van kortingsbons in supermarkten. Zo bestelde hij bij Match op de Bredabaan voor 6.000 euro aan producten die hij, op 5 eurocent na, volledig met bons wil betalen.
BR>
“Ik kan dat verhaal bevestigen”, klinkt het bij Match. “De man werd vergezeld door een deurwaarder en heeft een systeem uitgedokterd om het hele bedrag met bons te betalen. Er stond geen vermelding op dat het gebruik ervan beperkt was. Op het eerste gezicht lijken alle voorwaarden voldaan, maar we gaan alles tot in de puntjes nakijken alvorens te leveren.”

De bonnenverzamelaar wil anoniem blijven: ”Anders zullen ze mij overal herkennen. Er zijn nog enkele projecten waarmee ik bezig ben en die wil ik niet op de helling zetten”, zegt hij wanneer we hem ontmoeten. Hij heeft zich zelfs vermomd met een pruik, hoed en zonnebril.

”Ik doe dit uit onvrede. Ik vind dat we veel te veel moeten betalen voor de producten die in de winkels liggen. Er worden woekerwinsten gemaakt voor de beursspeculanten en de oprotpremies van topmanagers. Ik wil tonen wat er allemaal mogelijk is. Ik investeer nu vijf cent en kan voor 6.000 euro aan producten uitdelen aan anderen.”

Iglo
“Bij aankoop van vier willekeurige producten uit het gamma van Iglo kreeg je 4 euro korting. Ik heb vier keer een potje kervel gekocht, wat in totaal ongeveer 3 euro kostte. Ik maakte dus 1 euro winst. En toen ben ik op zoek gegaan naar zoveel mogelijk bons en heb ik mijn bestelling geplaatst.”

Bij Match lijken ze het voorlopig sportief op te pakken, hoewel het nog niet zeker is dat de bonnetjesknipper zijn hele bestelling zal krijgen. Want ook bij Makro heeft hij al zijn slag proberen te slaan.

“Eerst en vooral zou ik willen zeggen dat ik een tevreden klant van Makro ben. Alleen moet de winkel de beloftes uit de promoties nakomen. Er was een promotie waarbij je bij twee eenheden Zwan een karton bierblikjes gratis kreeg. Toen ik vroeg of dat ook het geval zou zijn als ik vier pallets worsten zou bestellen, werd me dat bevestigd. Ik heb nu dus recht op 4.820 kartons bierblikjes.”

Op hetzelfde moment liep bij Makro een actie waarbij je per aankoopschijf van 50 euro, een lot van een tombola kreeg. Zo kon je onder andere je hele aankoopbedrag terugwinnen. Omdat de koopjesjager vier pallets met worstjes had gekocht, stegen zijn kansen op winst drastisch. En ja hoor, hij won de tombola. De Merksemnaar eist nu dat Makro zijn vier pallets worstjes terugbetaalt en de lading bier zo snel mogelijk levert. Philippe Nowé, marketingdirecteur van Makro, is het daar niet mee eens: ”De man heeft gewonnen bij onze tombola, maar wij betwisten het bedrag dat hij van ons eist.”

Testaankoop onderzoekt de zaak en heeft Makro aangeschreven om na te gaan of er beperkende voorwaarden van kracht waren op het moment van de aankoop. De man heeft zijn rechtsbijstandverzekering ingeschakeld en schat zijn geleden schade op een slordige 80.000 euro.

Steven VAN GAEVER
MEEST RECENT