Zonnepaneel blijft onontvouwd, gaatje in handschoen astronaut

Print
Dinsdagavond laat (Belgische tijd) is nog steeds geen oplossing gevonden voor het zonnepaneel dat omwille van een scheur en een verbuiging niet helemaal kon openklappen, zo blijkt uit een mededeling van de NASA.
Na de succesvolle installatie van set met zonnepanelen P6 op zijn definitieve plaats op de spacemeccano, ontrolde het eerste van de twee zonnepanelen die P6 vormen vrijwel rimpelloos. Maar bij het tweede, in het onnavolgbare NASA-ees "P6 4B" genoemd, liep het mis. Er bleek zowel een soort scheur als verbuiging in te zitten. Van de 31 secties van P6 4B zijn er 25 stuks of 75 procent ontvouwd.

Zowel de ingenieurs op de grond, die foto's van de beschadiging hebben gevraagd, als de astronauten onderzoeken het probleem dat een domper zet op de succesvolle verhuis van het 17,7 ton wegende gebinte P6. Bovendien moet er een oplossing komen want eenmaal een Europees en een Japans lab zijn aangekoppeld, is maximale stroomvoorziening noodzakelijk.

Nog volgens de NASA heeft ruimtewandelaar Douglas Wheelock een gaatje in een handschoen, waarmee hij meer dan zeven uur buiten heeft gewerkt, vastgesteld. Ook daarvan worden foto's naar de grond gestuurd.

De ruimtewandeling werd gecoördineerd door de Italiaan Paolo Nespoli. In de shuttle bediende co-piloot George Zamka de robotarm.

.

Nu in het nieuws