"Geen grote clash na herfstvakantie"

Geen grote clash na herfstvakantie

"Geen grote clash na herfstvakantie"

Print
Open Vld-onderhandelaars Karel De Gucht toonde zich dinsdagavond in een gesprek met Terzake eerder optimistisch over de slaagkansen van oranje-blauw. De Gucht denkt ook dat het na de herfsvakantie niet onmiddellijk tot een "grote clash" zal komen.
Hij verwacht dat er tegen volgende week woensdag 7 november "uitzicht is op een oplossing voor het communautaire en Brussel-Halle-Vilvoorde" en dat in de kamercommissie Binnenlandse Zaken zal gevraagd worden om de stemming uit te stellen.

De Gucht gelooft dat er tegen volgende week woensdag een "uitzicht op een oplossing" voor het communautaire en BHV kan zijn. Hij verwacht daarom dat het woensdag in de kamercommissie Binnenlandse Zaken niet tot een stemming zal komen en dat men de onderhandelingen nog wat tijd zal geven.

Over de slaagkansen van oranje-blauw toonde De Gucht zich eerder optimistisch. Hij verwijst naar de krantencommentatoren van De Morgen en Het Laatste Nieuws. De ene gaf oranje-blauw 10 pct kans, de andere 90 pct. "Ik denk dat het dichterbij 90 pct zal zijn", aldus De Gucht. De uitleg van De Gucht is opvallend. "Er bestaat de schrik dat als we er nu niet doorgeraken, er niet veel terugvalmogelijkheden zijn".

De Open Vld-onderhandelaar nuanceert ook de ambitie om tegen woensdagavond een akkoord te hebben over alles behalve de begroting en het communautaire. Hij denkt dat dat akkoord "met evenetueel hier en daar wat haakjes" er tegen "eind deze week, begin volgende week" zal zijn.

Dat de gesprekken over de sociaal-economische dossiers vaak moeizaam verlopen, heeft volgens De Gucht te maken met het feit dat men aan Waalse kant met één centrumrechtse partij (MR) en één linkse partij (cdH) zit, terwijl de Vlaamse partijen duidelijk centrumrechts zijn.

Of de onderhandelaars het eens zullen worden over het communautaire, zal voor De Gucht voor een groot deel afhangen van het feit of de CD&V en Yves Leterme op het cruciale moment de N-VA met Bart De Wever onder controle zullen hebben en of tegelijk de MR van Didier Reynders kartelpartner FDF van Olivier Maingain zal kunnen bedwingen.
MEEST RECENT