De Wever verontschuldigt zich bij joodse gemeenschap

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft dinsdagnamiddag tijdens een gesprek met vertegenwoordigers van de Antwerpse joodse gemeenschap zijn verontschuldigingen aangeboden.

Belga

"Als door de perceptie die aan mijn woorden is gegeven, de joodse gemeenschap gekwetst is, heb ik mij daar voor verontschuldigd", zei De Wever na afloop van het gesprek, dat ruim één uur duurde.

Volgens De Wever moet het debat over de Holocaust gevoerd worden. "Ik heb dat op een slecht moment aangesneden en dat was fout", zei hij. Hij voegde er aan toe dat zijn politieke tegenstrevers hem willen treffen terwijl de regeringsonderhandelingen aan de gang zijn.

De Wever nam dinsdag zelf contact op met de joodse gemeenschap om meer uitleg te geven bij zijn uitlatingen. "Ik ben dankbaar dat men mij op zo snel wilde ontvangen", stelde hij na afloop.

Met zijn uitspraken heeft de N-VA-voorzitter naar eigen zeggen willen nuanceren dat niet heel Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegewerkt aan de jodenvervolging. "Er zijn ook politieagenten afgevoerd naar de kampen", gaf De Wever als voorbeeld. "Antwerpen mag niet de reputatie krijgen van een racistische stad te zijn, niet nu en niet in het verleden".

De Wever erkent dat er in Antwerpen fouten gemaakt zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en zegt ook dat daar verontschuldigingen voor nodig waren. Als hij de verontschuldigingen van burgemeester Patrick Janssens 'gratuit' heeft genoemd, bedoelde De Wever daar naar eigen zeggen mee dat het "gemakkelijk is om 65 jaar na de feiten onze verontschuldigingen aan te bieden".

De Wever ontkent ook met klem dat hij gezegd zou hebben dat de joodse gemeenschap misbruik maakt van zijn Holocaustverleden. "Als er wordt gepraat over de situatie in het Midden-Oosten, wordt vaak verwezen naar de Holocaust. Ik heb met mijn uitspraken niet de link willen leggen naar de joodse gemeenschap in ons land".

De vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap vonden het dapper dat De Wever de stap tot een gesprek heeft gezet. "Wij hebben de excuses aanvaard. Wij vergeven, maar wat geschreven staat, kan je niet vergeten", zei Diane Keyser, secretaris-generaal van het Forum der Joodse Organisaties.

Pinkas Kornfeld, ondervoorzitter van het Forum der Joodse Organisaties benadrukte dat België het Europese land is waar tijdens WOII de meeste joodse kinderen zijn gered. "Veel Belgen hebben joodse kinderen gered op gevaar van eigen leven. Daar hebben we op ons congres van zondag ook hulde aan gebracht".

Zondag 28 oktober organiseerde het Forum der Joodse Organisaties het congres "Kinderen van de Shoah". Op dat congres bood de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens zijn verontschuldigingen aan aan de Antwerpse joden voor de medewerking van het stadsbestuur en de politie aan de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bart De Wever leverde kritiek op die excuses. Hij vond ze "gratuit" omdat ze 60 jaar na de feiten komen en hij zei dat de verontschuldigingen bedoeld waren om het Vlaams Belang te bestrijden. De joodse gemeenschap nam De Wever die uitspraken kwalijk.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio