Blokwatch.be stopt: "rol Vlaams Belang grotendeels uitgespeeld"

Print
De website Blokwatch.be, die door een reeks vrijwilligers werd gerund en informatie verstrekt over en de strijd voert tegen extreemrechts en het Vlaams Blok/Belang, stopt ermee.
"We zijn in onze opzet geslaagd: de rol van het Vlaams Belang is grotendeels uitgespeeld. Daarnaast hebben de meeste vrijwilligers om beroepsredenen afgehaakt terwijl er geen aflossing van de wacht is", stelde initiatiefnemer Marc Spruyt dinsdag.

Sinds zondag prijkt op de website een korte mededeling dat de website niet meer geactualiseerd wordt. Het elektronisch archief, de boeken- en thesisservice blijven wel beschikbaar, luidt het nog.

Volgens Spruyt, auteur van de boeken "Grove Borstels", "Wat het Vlaams Blok Verzwijgt" en "Wat u moet weten over het Vlaams Belang" en artikelen over het Vlaams Blok/Belang en extreemrechts in België, is het doel van Blokwatch bereikt.

"Het Vlaams Belang is niet meer zo'n bedreiging. Hun rol is grotendeels uitgespeeld, nu ze er vooral na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 niet in geslaagd zijn aan het beleid te participeren", aldus nog Marc Spruyt. Blokwatch werd opgericht om het "gematigd gezicht van het Vlaams Blok/Belang te doorprikken". De website heeft daartoe bijgedragen, maar ook de partijkopstukken zelf hebben daaraan meegewerkt.

Sinds de lente stond de activiteit op de site op een laag pitje. "In mei ben ik voltijds beginnen te werken. Voordien heb ik zeven jaar deeltijds gewerkt om mij te kunnen wijden aan de strijd tegen extreemrechts en aan Blokwatch", aldus Spruyt. Ook een aantal vrijwilligers haakten af om beroepsredenen.
Nu in het nieuws