Hobokenaar die in Texaanse cel zat, hangt 2 jaar cel boven het hoofd

Print
Hoboken - De 33-jarige Mark C. uit Hoboken is dinsdag voor de Antwerpse strafrechter moeten verschijnen voor het aanranden en verkrachten van zijn toen nog minderjarig nichtje. Het openbaar ministerie vorderde een celstraf van twee jaar. De man werd in 2002 tot vier jaar cel veroordeeld in de Amerikaanse staat Texas, omdat hij seks had gehad met een minderjarig meisje. De beklaagde houdt in beide zaken zijn onschuld staande.
Mark C. was op 28 december 2001 naar Houston in Texas gevlogen om er oudjaar bij een internetvriendin te vieren. Hij werd enkele dagen later opgepakt, nadat hij de lakens met haar had gedeeld. Hij dacht naar eigen zeggen dat ze 19 jaar was, maar het meisje bleek nog maar 16 te zijn.

Toen het nieuws over zijn aanhouding in ons land bekend raakte, legde zijn zus met de krant in de hand klacht neer bij de politie. Mark C. zou de borsten van haar dochter betast hebben toen ze 10 jaar was. Vijf jaar later zou hij het meisje ook verkracht hebben. De tiener werd verhoord en kwam volgens een gerechtsdeskundige geloofwaardig over.

De beklaagde kon pas in 2006 over de feiten ondervraagd worden, nadat hij zijn straf in Texas had uitgezeten. De Texaanse aanklager had hem in ruil voor een schuldbekentenis een celstraf van vier jaar aangeboden. Ook al ontkende Mark C. de feiten, nam hij het aanbod toch aan, omdat hij anders voor een jury moest verschijnen die hem tot twintig jaar cel zou kunnen veroordelen.

Toen hij terug in België was, werd hij over de feiten met zijn nichtje aan de tand gevoeld. Hij ontkende die in alle toonaarden. De beklaagde onderging op eigen verzoek zelfs een test met de leugendetector en die draaide in zijn voordeel uit.

Mark C. beweert dat zijn zus het meisje had opgestookt. Volgens de verdediging had de vrouw al eerder mannen ervan beschuldigd haar dochter te hebben misbruikt. Zo was haar vriend door de rechter in eerste aanleg tot zes jaar cel veroordeeld, maar door het hof van beroep over de ganse lijn weer vrijgesproken.

De verdediging stelde dan ook voor dat dat arrest aan het dossier gevoegd wordt en dat het nichtje van de beklaagde, die nu 22 jaar is, door de rechters gehoord wordt.
De rechtbank ging daarmee akkoord en zette de zaak in voortzetting op 29 januari.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio