"Geen gevaar door vervormde vaten nucleair afval Dessel"

Geen gevaar door vervormde vaten nucleair afval Dessel

"Geen gevaar door vervormde vaten nucleair afval Dessel"

Print
Dessel - Het nucleaire afvalverwerkende bedrijf Belgoprocess in Dessel zegt dat er absoluut geen gevaar is voor de omgeving of voor haar personeel, naar aanleiding van een bijna afgeronde inventarisatie van 33.000 vaten met laagradioactief afval. Daarbij werd bij zowat duizend exemplaren roest of vervormingen vastgesteld.
De inventarisatie van de afwijkingen en het herstelprogramma voor sommige vaten begon vier jaar geleden en wordt verwacht volledig afgerond te zijn tegen het einde van het jaar. Ook de controle op zestienduizend vaten met middelradioactief afval en zowat tweeduizend met hoogradioactief afval is inmiddels gestart, maar wordt pas verwacht tegen 2012 volledig rond te zijn. Ook die vaten zouden roestplekken of zwellingen vertonen.

Hoe de vaten verroest en vervormd raakten, wordt onderzocht in samenwerking met het federale nucleaire agentschap NIRAS. Alleszins verzekert Belgoprocess dat er geen gevaar is dat de inhoud kan gaan lekken. "De substantie zit ingesloten in een teermengsel, heeft een vaste en stabiele vorm en kan onder geen beding lekken", verzekert woordvoerder Bart Thieren. "De vaten bevinden zich ook in beveiligde, afgesloten en gecontroleerde gebouwen."

Volgens Belgoprocess is de definitieve berging in een oppervlaktebergingsstation de ultieme oplossing. De bouw ervan voor kortlevend afval start in Dessel vanaf 2011. "Dan wordt het afval afgedekt in betonnen omhulsels als eindbegraafplaats. De vaten zijn eigenlijk een tussenoplossing", aldus nog Thieren.

Wat betreft langlevend radioactief afval heeft de overheid nog geen beslissing genomen rond definitieve berging. Daarom worden volgens Thieren die vervormde vaten extra goed in het oog gehouden en elke evolutie netjes aan de bevoegde instellingen en de gemeente gerapporteerd, vooral door de gevoeligheid van het thema.
"Hoe langer de vaten blijven staan, hoe meer er aangetast zullen worden. Dat wil niet zeggen dat we een slecht product hebben", besluit Thieren. "Dat wil zeggen dat we een optimale inventarisatie van afwijkingen hebben."
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio