Limburgse dienstenchequebedrijven slaken alarmkreet

Een delegatie van 50 Limburgse dienstenchequebedrijven heeft dinsdagnamiddag actie gevoerd aan de Limburgse secretariaten van CD&V en Open Vld in Hasselt om er in het kader van de lopende regeringsonderhandelingen over het systeem van de dienstencheques voor te ijveren dat in het regeerakkoord de nodige garanties opgenomen worden die de duurzaamheid van het systeem ten goede komen.

Belga

De Limburgse dienstenchequebedrijven vinden het naar eigen zeggen voorbarig dat de regeringsonderhandelaars het systeem van de dienstencheques ook naar klusjesdiensten aan huis willen uitbreiden. "En dat omdat we nog geen antwoord hebben op de knelpunten die de sector signaleert. We hoorden de voorbije periode immers heel wat verontrustende berichten", zo zegt Carien Neven van het Limburgs Platform Dienstencheques (LPD).

De Limburgse dienstenchequeondernemingen ijveren onder meer voor een lineaire minimum basis-inruilwaarde van 20 euro per uur voor de dienstenchequeondernemingen met een indexering evenredig aan de stijgende kosten van bedrijven en voor een beloningsformule voor bedrijven die investeren in opleiding, kwaliteit en begeleiding en de tewerkstelling van zwakkere doelgroepen, zo zegt Neven.

Andere eisen van de Limburgse dienstensector zijn een vaste prijs voor elke gebruiker, een aparte benadering en tarifiëring van de strijkdiensten en -ateliers en verder onderzoek van het maatschappelijk surplus per type van onderneming en het terugverdieneffect.

In Limburg zijn momenteel zowat 9.000 mensen aan het werk bij gebruikers van het dienstenchequesysteem.