Genkse inbrekers vrijgesproken wegens onwettige huiszoeking

Print
De strafrechter van Tongeren heeft dinsdag een 51-jarige vrouw uit Genk en haar twee zonen vrijgesproken van vervalsing, diefstal en heling, ondanks het feit dat er bij een huiszoeking een groot aantal ontvreemde goederen in de woning van één van de inbrekers werd aangetroffen. De speurders voerden een huiszoeking uit zonder toestemming van de bewoners en zonder een huiszoekingsmandaat.
Het drietal werd beschuldigd van namaak van een zestigtal merkschoenen en tal van inbraken in Genk, waarbij onder meer flatscreens, computers, valschermen, geldsommen, werktuigen en een motorfiets ontvreemd werden. De feiten speelden zich af tussen januari 2004 tot mei 2005.

De moeder kocht de schoenen in Maastricht tegen een spotprijsje en wilde die naar Marokko transporteren. De rechter sprak haar vrij van valsheid want achtte het niet bewezen dat ze de schoenen zelf van het merk Nike voorzag.

De inbraken en diefstallen die de zonen, 25 en 26 jaar, pleegden, waren gezien het groot aantal gestolen goederen die tijdens de huiszoeking aangetroffen werden, wel bewezen, maar de strafrechter kon hen hiervoor niet veroordelen wegens de onwettige huiszoeking die de speurders uitvoerden.

De benadeelde partijen vroegen een schadevergoeding van in totaal ruim 21.000 euro. Maar gezien de vrijspraak van de drie betichten zag de rechter zich genoodzaakt om zich onbevoegd te verklaren en de schade-eis af te wijzen.
De openbare aanklager had één jaar cel tegen de broers gevorderd.
MEEST RECENT