Bewoners weekendhuizen verschijnen voor rechter

Print
Herselt - Zeven bewoners uit de weekend­zones in ­Herselt verschenen maandag voor de burgerlijke rechtbank in Turnhout. Het gemeente­bestuur van Herselt eiste dat ze niet meer permanent in hun huisjes mogen wonen. De bewoners vrezen voor sociale drama's.
BR>
Astrid Dewinter was een van de weekendzonebewoners die maandag voor de rechter moest verschijnen. "Ik ben afkomstig van Lier, maar ik woon al twee jaar in een nieuwe chalet in de Kiekuitstraat in het gebied Langdonken in Herselt, samen met mijn man en zoon", vertelt ze. "Het is ontoelaatbaar dat we nu uit ons huis moeten. We hebben geen geld om een andere woonst te kopen."

De geviseerde bewoners hebben zich verenigd in de belangenvereniging Dolor. Ze vrezen dat in Herselt vijfhonderd permanente bewoners van weekendzones bedreigd zijn.

Het gemeentebestuur van Herselt vraagt een dwangsom van 5.000 euro per dag dat de bewoners nog in overtreding zijn. "De gemeente moest die mensen inschrijven van de hogere overheid, maar de bewoners kregen wel te horen dat ze daar niet legaal wonen", zei meester Frank ­Janssen, de raadsman van de gemeente. "Enkelen wonen vlakbij een natuurgebied en in een overstromingsgebied. Een kans op regularisatie is nihil. Het probleem mag niet meer uitbreiden. Iedere burger is verplicht om een legale huisvesting te zoeken."

Discriminatie

Volgens meester Roel Coveliers, de raadsman van de weekendzonebewoners, werkt de gemeente met twee maten en twee gewichten. "Bewoners die zich voor 1991 in weekendhuisjes vestigden, mogen blijven en anderen niet. Hier is sprake van discriminatie", pleitte de advocaat. "Herselt is een van de pilootgemeenten in de provincie op het vlak van weekendverblijven. In het voorjaar van 2008 weten we welke bestemming die gebieden krijgen. Toch staat Herselt erop dat die mensen niet meer in hun huizen mogen wonen."

De vzw Dolor hoopt dat de rechtbank rekening houdt met die argumenten. "Het zijn vaak de financieel minder begoeden en inwijkelingen met gezondheidsproblemen die een woning in een zone voor verblijfsrecreatie aankopen", zegt Hendrik Boonen van Dolor. "Het huren en verhuizen naar een andere woning is ­financieel onmogelijk."

De rechter doet op 26 november een uitspraak in de zaak.

Bart VAN DEN LANGENBERGH
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio