Vzw Arnica koopt domein in Rijkevorsel

Print
Rijkevorsel - De vzw Arnica, die maatschappelijke problemen op een menselijke manier wil aan­pakken, heeft er een nieuw onderkomen bij in Rijkevorsel. Op het domein willen ze andersvaliden hun dag zinvol laten doorbrengen. Voor het project 'Rising' van House Of Colours krijgt de vzw op 2 november ook de prijs Van Quickenborne van de Koning Boudewijnstichting.
BR>
Hilde Stockman uit Wortel (Hoogstraten) richtte de vzw Arnica op. Met de vzw wil ze allerhande maatschappe­lijke problemen op een menselijke en kleinschalige manier aanpakken. Om alle projecten een onderdak te geven, kocht de vzw een domein van 2,2 hectare in de Zandweg 32 in ­Rijkevorsel. Het perceel grenst aan de kolonie van Merksplas.

"Het is een lange zoektocht geworden. Na zeven jaar hard werken gaat onze droom in vervulling. We hebben de geschikte locatie gevonden om een aantal projecten van vzw Arnica samen te brengen in een prachtige omgeving. Op het terrein staat een mooi huisje met een vijver, die we zullen omvormen tot zwemvijver.

Op de nieuwe locatie zijn volgens Hilde Stockman alle mogelijkheden aanwezig om door te groeien. "Op het domein in Rijkevorsel gaan we een kleine boerderij beginnen voor onze Compass-klanten (andersvaliden die buiten het normale arbeidscircuit vallen, red.). Onder begeleiding van een persoonlijke assistent kunnen zij daar hun dag zinvol, geva­rieerd en vol uitdagingen doorbrengen. We houden er een vijftal ezels, een paar ­Drentse heide­schapen, wat kippen en konijnen en een koppel naakt­honden. De ezeltjes zullen we verhuren aan toeristen om er dagtochten mee te maken. Met de wol van de schapen maken we een wolatelier, waar ook Afrikaanse poppen gemaakt zullen worden", vertelt Hilde Stockman.

Multicultureel

Vzw Arnica heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. "Drie maanden geleden namen we ook al het café Colours over in de Paterstraat in Turnhout. Dat is een multiculturele verzamelplaats geworden voor jongeren uit verschillende culturen en van verschillende nationaliteiten."

'The Rising', het nieuwste project van de vzw, ontvangt op vrijdag 2 november de prijs Van Quickenborne van de ­Koning Boudewijn­stichting. "Met het project proberen we vanuit onze multi­culturele jeugdbeweging House of ­Colours ondersteuning te bieden aan jongeren, die zich vanuit hun achtergestelde positie proberen op te werken om een volwaardig plekje in de maatschappij en op de arbeidsmarkt te veroveren. Voor dit project krijgen we 6.000 euro als steun."

Mensen die vzw Arnica willen leren kennen, kunnen op 2 november terecht in de parochiezaal van Wortel. "Daar organiseren we een multi­cultureel feest en stellen we onze werking voor. In vzw ­Arnica hebben we nog tal van andere projecten die samen een geheel vormen dat veel meer is dan de som van de delen. Iedereen is dus welkom."

André OOMEN 0474-69.14.21, www.arnica.be
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio