Boek onthult leven van landlopers

Print
Ravels - Gepensioneerd gevangenisdirecteur Jozef Bosch heeft zijn ervaringen met landlopers gebundeld in het boek 'Landloperij achter groene tralies'. Meer dan dertig jaar werkte hij met gestraften en landlopers in de Rijksweldadigheidskolonie van Wortel (Hoogstraten) en Merksplas.
BR>
"Sinds ik met pensioen ben, krijg ik van vrienden vaak de vraag waarom ik mijn ervaringen niet op papier zet", vertelt Jozef Bosch uit Ravels. In 1963 startte Bosch zijn carrière als verpleegkundige in de Kolonie van Merksplas en in 2001 ging hij met pensioen als directeur van de strafinrichting.

"De vroegere Rijksweldadigheidskolonie heeft ingrijpende veranderingen ondergaan", weet Jozef Bosch. "In de loop van de 19de en 20ste eeuw werden er duizenden landlopers opgevangen, die er het beroep van landbouwer leerden." In 1993 werd landloperij voor de wet afgeschaft en werden de instellingen in Wortel en Merksplas gevangenissen. "Dat was een ommekeer", zegt Bosch.

Vuilnisbak

"Op de dag dat die wet van kracht werd, heb ik alle landlopers toegesproken. Degenen die wilden vertrekken, waren vrij om dat te doen en voor de anderen zocht ik een opvangplaats. Zo'n vijftig kozen voor de vrijheid en een honderdtal werd overgeplaatst naar onthaaltehuizen, landbouwbedrijven en rusthuizen. Er bleven nog zo'n 25 landlopers over die weigerden te vertrekken. Daarvan wonen er nu nog drie in bijgebouwen van de gevangenis in Wortel."

Jozef Bosch houdt goede herinneringen over aan zijn carrière als gevangenisdirecteur. "Als ik nu landlopers in ­Antwerpen of Brussel zie die uit vuilnisbakken eten, vind ik dat choquerend. Als directeur kon ik iets aan die wantoestanden doen, nu sta ik machteloos. Land­lopers verbleven vroeger graag bij ons. Bij de telling 's avonds moesten we oppassen dat we geen man te veel hadden in plaats van een man te weinig zoals in gevangenissen."

Het boek Landloperij achter groene tralies telt 208 pagina's en kost 16,50 euro. Het is verkrijgbaar in de boekhandel of kan per e-mail besteld worden.

Kathleen VAN BEURDEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio