Belgische horeca herstelt zich na slecht 2005

Belgische horeca herstelt zich na slecht 2005

Belgische horeca herstelt zich na slecht 2005

Print
Na een barslecht 2005, deed de Belgische horeca het in 2006 opmerkelijk beter. De globale omzet van alle horecabedrijven samen groeide in 2006 met 5,7 pct: dubbel zo veel als de groei van de Belgische economie in 2006 (2,8 pct). Overal werd opnieuw meer geïnvesteerd, behalve in de Waalse hotelsector (- 24,8 pct). Binnen de restaurantbranche stegen de investeringen in Wallonië wel het meest (+ 8,8 pct).
Globaal gezien groeide het aantal horecazaken in ons land vorig jaar met een kleine 0,4 pct, tot 51.792. Niettemin blijft het aantal faillissementen zeer hoog. Zo gingen tussen 1 september 2006 en 31 augustus 2007 1.393 horecazaken failliet. Dat is een gemiddelde van 26 per week.

Het aantal restaurants bleef in 2006 toenemen (+ 2,2 pct), vooral in Brussel (+ 4,1 pct). Ook de grootkeukens en cateringbedrijven blijven groeien. Vorig jaar namen de investeringen in de catering toe met 18 pct. De twaalf grootste bedrijven noteerden een omzetstijging van gemiddeld 11,7 pct.

Het aantal cafés nam verder af (- 2,9 pct). Er zijn er nu nog 17.948, een derde minder dan 10 jaar geleden. Maar de cafés die blijven, boeren beter. De gemiddelde jaaromzet nam in 2006 toe met 6,3 pct.

De sanering in de Waalse hotelbranche, doet de overblijvende of nieuwe zaken ook goed. De gemiddelde jaaromzet van een hotel in Wallonië nam toe met 9 pct.

Terwijl in 2005 de restaurantsector verlieslatend was, is er een licht herstel merkbaar in 2006. De gemiddelde jaaromzet steeg met 4,1 pct tegenover een inflatie van 2,3 pct. Een Belgisch restaurant draait nu gemiddeld 178.004 euro omzet per jaar.

Brussel blijft de meest rendabele regio voor de exploitatie van een horecazaak. Dat geldt zowel voor hotels, restaurants als drankgelegenheden. Vooral de hotelsector blijft er boomen. Het aantal overnachtingen in de hoofdstad nam toe tot 4,5 miljoen.

Stegen de investeringen in de Belgische horeca met 12,2 pct tegenover 2005; in de Brusselse hotels werd liefst 128 pct meer geïnvesteerd dan het jaar voordien, het hoogste stijgingspercentage in de voorbije 10 jaar. De gemiddelde jaaromzet van een hotel in Brussel is drie keer hoger dan in Vlaanderen en ruim vijf keer hoger dan in Vlaanderen.

De cijfers zijn bekend gemaakt in de aanloop naar Horeca Expo, een vakbeurs die plaats vindt van 18 tot 22 november in het Gentse Flanders Expo.
MEEST RECENT