Vorsten voelen zich thuis in Itegem

Print
Heist-op-den-Berg - Historicus Ivan Dockx (23) uit Itegem (Heist) heeft een nieuw boek uit over zijn thuisgemeente. Daarin focust hij op de vorsten die de Itegemse geschiedenis hebben gekenmerkt.
BR>
Vorstelijk Itegem is een luchtige vertelling over de verhalen die zich in de Heistse deelgemeente hebben afgespeeld. Het tweede boek van Ivan Dockx gaat voor een groot deel over de bezoekjes die koning Albert II in zijn prinsentijd aan de gemeente bracht.

"Voor zijn huwelijk met Paola kreeg hij van de Itegemse familie Rentiers een boot cadeau. Die bouwden boten in Antwerpen, maar maakten ook kleinere exemplaren in een boothuis in de Parklaan in Itegem. Na de schenking werden ze goede vrienden. Albert is in de jaren zestig minstens één keer per jaar naar Itegem afgezakt om zijn vriend te ontmoeten. Er staan zelfs foto's in mijn boek waar ze met z'n tweeën op staan", vertelt Dockx.

Daarnaast heeft de historicus het onder andere ook over een Itegemse bastaarddochter van Leopold I. "In 1845 werd er in Antwerpen een meisje in de vondelingenschuif gelegd. Het was zo goed als zeker een bastaardkind van de koning. Ze kwam later in Itegem wonen. Ze stierf vroeg, maar liet vijf kinderen na. Waarschijnlijk lopen er in de streek dus nog nakomelingen van Leopold rond", zegt Dockx.

Het boek bevat nog tal van andere Itegemse geschiedkundige weetjes. De kostprijs bedraagt 18 euro. Het gaat om een beperkte oplage. Bestellen kan op de Itegemse boekenbeurs op 16, 17 en 18 november of via mail.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio