Files aan nieuw reservaat

Print
Zandhoven - Meer dan 550 natuurminnaars wandelden zondag het nieuw natuurreservaat Lovenhoek in Pulle in. Het dubbel van wat Natuurpunt had verwacht. "Met zo'n overrompeling hielden we nooit rekening", lacht Ilf Jacobs.
BR>
En dan te zeggen dat het zondag slechts om het voorgerechtje ging, want op 27 april wordt het noordelijk deel naast de Pulderdijk ingewandeld. "Dat is nog een mooier stuk", zegt Ilf. De vrijwilligers van Natuurpunt Zandhoven en Vorselaar ontdekten al heel wat zeldzame planten zoals goudvijl en sleutelbloemen.

Aan het kapelletje van de Lovenhoek werd het oude kerkpad na tientallen jaren opengemaakt. Natuurgids Etienne Mahieu trakteerde de wandelaars op enkele anecdotes uit de rijke geschiedenis. "In de Boudewijnhoeve logeerde de 15-jarige koning Boudewijn, toen nog een prinsje, met de scouts. Deze bossen waren vroeger beroemd en berucht om de rivaliserende stropersbendes. Er zijn zelfs een paar onopgehelderde moorden gebeurd", zegt Mahieu.

Bejaarde streekbewoners hielden het bij hun eigen herinneringen. Miel (72) wist nog hoe ze de bossen vroeger 'De Loze Wereld' noemden. "Onze tantes namen ons als klein 'petotters' via dit padje mee naar de Visbeek waar ze de was gingen doen. De boeren hadden heel veel kinderen. Als je er binnenkwam, zaten de vaders altijd al biddend aardappelen te schillen. Ging er iemand dood, dan kwamen ze het lijk met paard en kar ophalen. Aan elk kruispunt stopte die kar en werd een bussel stro in de vorm van een kruis op de grond gelegd."

Het bewegwijzerde Paterskappad is 5,5 kilometer lang en ook toegankelijk voor ruiters. De familie Van de Werve d'Immerseel (van het Krabbelshof in Pulle) behoudt de jachtrechten tot 2012, maar de jagers hebben beloofd voldoende afstand te houden van de wandelpaden.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio