De Wever heeft gesprek met joodse gemeenschap

De Wever heeft gesprek met joodse gemeenschap

De Wever heeft gesprek met joodse gemeenschap

Print
Antwerpen - N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft vanmiddag in Antwerpen een gesprek met verantwoordelijken van de joodse gemeenschap. Dat gesprek komt er na kritiek op uitspraken van De Wever over de excuses van burgemeester Patrick Janssens aan de Antwerpse joden.
De Wever nam dinsdagochtend al contact op met de joodse gemeenschap over de kwestie. De N-VA-voorzitter herhaalt dat het nooit zijn bedoeling was de joodse gemeenschap te schofferen.

Minister van Staat Mark Eyskens vindt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever openlijk zijn excuses moet aanbieden aan de joodse gemeenschap in België. Dat meldt de CD&V-politicus dinsdag aan Belga.

Eyskens was het voorbije weekend aanwezig op het congres van het Forum der Joodse Organisaties in Antwerpen ter herdenking van de kinderen van de Shoah en hield er samen met minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael de slottoespraak.

"De verklaringen van meneer De Wever zijn grof, schokkend en totaal misplaatst tegenover de joodse gemeenschap in België. In de verklaring zit zelfs een ondertoon van antisemitisme", stelt de minister van Staat.

Eyskens meent dat het zijn plicht is te reageren en vindt dat de N-VA-voorzitter zijn excuses aan de joodse gemeenschap moet aanbieden.

CD&V staat ten volle achter de terechte verontschuldigingen van Patrick Janssens voor de betrokkenheid van het Antwerpse stadsbestuur bij de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
"Wij begrijpen daarom de reactie van de N-VA-voorzitter niet en hebben alle begrip voor de scherpe afwijzing ervan door de Joodse gemeenschap", stelt CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen dinsdag in een persbericht.

De CD&V vindt de excuses van de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens ten aanzien van de joodse gemeenschap gepast. Zijn excuses zijn allerminst gratuit, aldus Vandeurzen. "Niet dat ze zo laat komen, maar dat de excuses nooit eerder werden gemaakt door een Antwerps burgemeester is het grootste probleem. Inmiddels blijkt immers dat de Antwerpse overheden, en met name vele politieagenten, in 1942 actief meewerkten aan razzia's en het arresteren van joden. In plaats van hun stadsgenoten te beschermen, droegen ze zo bij tot de deportatie en de dood van vele duizenden joden en werden ze een schakel in de gruwelijke jodenvervolging en -vernietiging door nazi-Duitsland", luidt het.

"Anders dan de N-VA-voorzitter verklaarde, is er ons inziens ook niets mis met verwijzingen naar de Holocaust in de strijd tegen extreemrechts. Integendeel", meent Vandeurzen.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio