Slachtoffers Gifi-brand wachten nog steeds op geld verzekering

Print
Antwerpen - Vijf maanden nadat een brand een magazijn van interieurwinkel Gifi aan de Carnotstraat heeft verwoest, is het drama bij de slachtoffers nog niet verteerd. Het puin kan niet worden geruimd omdat het onderzoek nog bezig is en hier en daar doet een verzekeringsmaatschappij moeilijk.
BR>
Inge Minten en Luc Borms woonden in de Artiestengang, die aanpaalt aan de achterkant van het Gifi-magazijn. Toen op 4 juli rond het middaguur de brand uitbrak, was alleen Luc thuis. Hij nam in alle haast mee wat hem het liefst was: zijn kat Flanel en zijn twee dwarsfluiten. Inge en Luc troffen elkaar weer in het Atlasgebouw in de Carnotstraat. Samen met de buren, die ook uit hun woningen waren gevlucht of geëvacueerd, keken ze bang door het raam naar de oprukkende vlammen.

Inge en Luc hadden geluk: de brand breidde zich net niet uit naar de Artiestengang. Wel zagen hun huisje en meubels zwart van het roet. Maar Inge en Luc waren het meest bezorgd om hun muziekinstrumenten. Ze zijn muzikanten en hebben hun twee piano's en vijf dwarsfluiten nodig om hun job uit te oefenen. "Meteen na de brand hebben we getelefoneerd met onze verzekeringsmaatschappij", zegt Inge. "Heel snel zorgde die ervoor dat onze kleren, meubels en elektronicatoestellen werden meegenomen door een firma die ze zou schoonmaken. De verzekering heeft dat allemaal betaald."

Maar over de muziekinstrumenten doet de verzekering heel moeilijk, zegt Inge. "Er kwam een expert langs die naar de instrumenten kwam kijken. Hij kleefde er een bedrag op waarvoor we ze konden laten schoonmaken en herstellen: iets minder dan 5.000 euro. Dat bedrag is belachelijk laag", zegt ze. "Die man heeft geen verstand van instrumenten, dat is duidelijk." Dus stelden Inge en Luc een tegenexpert aan. "Bij een heleboel gespecialiseerde muziekzaken lieten we een bestek opmaken voor de instrumenten. Allemaal komen ze uit op zo'n 10.000 euro, dat is het dubbele van de prijs van de expert van onze verzekeringsmaatschappij!" Het gekibbel sleept nu vijf maanden aan. "En al die tijd hebben we dus géén instrumenten. Dit is onze broodwinning", zegt Luc.

Bij Inge en Lucs verzekeringsmaatschappij Ethias zijn ze kort. "Er is inderdaad onenigheid over de schadevergoeding tussen ons en de klant", zegt de verzekerinsginspecteur. "Maar daarover wil ik niets kwijt. In de polis staat dat we een derde expert kunnen aanstellen. Dat zullen we doen. Die zal dan definitief bepalen hoeveel Inge en Luc krijgen voor hun beschadigde instrumenten."
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio