Brugse priester kanshebber voor opvolging Nederlandse kardinaal

Print
De Brugse priester Adelbert Denaux is één van de kanshebbers om kardinaal Simonis op te volgen als aartsbisschop van Utrecht. Dat meldt de Nederlandse krant Trouw dinsdag.
De 69-jarige Denaux was rector van het Groot Seminarie in Brugge, professor in de faculteit Godgeleerdheid van de K.U.Leuven en nu decaan van de faculteit katholieke theologie in Tilburg.

Pluspunten voor Denaux zijn volgens Trouw dat hij een bruggenbouwer is en dat hij binnen de nieuwe faculteit theologie in Tilburg een samenbindend vermogen heeft getoond.

"Medewerkers noemen hem open, hartelijk en begripvol. Hij is een wetenschappelijk zwaargewicht en komt uit West-Vlaanderen waar kerk en geloof nog een vanzelfsprekende betekenis hebben. Voorts heeft hij met zijn Vlaamse ervaring niet zo'n defensieve instelling als veel Nederlandse rooms-katholieke geestelijken."

Minpunten voor Denaux zijn volgens de krant het feit dat hij de Nederlandse situatie minder goed kent en al op leeftijd is.

Naast Denaux zijn er volgens Trouw nog vier andere kanshebbers: hulpbisschop Gerard de Korte van Utrecht; bisschop Eijk van Groningen; de Rotterdamse bisschop Ad van Luyn en Jan Hulshof, generaal overste van de maristen.

.

Nu in het nieuws