Sven Nys favoriet, Klaas Vantornout geprikkeld

Print
De Wereldbeker is twee wedstrijden ver, de Superprestige kende zijn ouverture in Ruddervoorde en nu wordt eindelijk ook de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden op gang geschoten. Zoals dat de voorbije jaren al het geval was, gebeurt dat met de Koppenbergcross op Allerheiligen in Oudenaarde.
BR>
Daar wordt niet alleen reikhalzend naar uitgekeken omdat het om de eerste wedstrijd van de GvA-Trofee gaat. Het resultaat van de Koppenberg is even belangrijk omdat daarmee meestal de toon gezet wordt voor de rest van het seizoen. Wie goed is op een van de meest bekende puisten van de Vlaamse Ardennen, blijft goed of wordt zelfs nog een beetje beter naarmate het seizoen vordert. Wie er op achtervolgen aangewezen is, weet meteen dat de kans groot is dat hij de daaropvolgende maanden achter de feiten blijft aanlopen. Vorig jaar won Sven Nys en dat betekende een van zijn dertig overwinningen van het seizoen. Maanden later waren Erwin Vervecken en Bart Wellens wat blij dat ze de kampioenschappen naar hun hand konden zetten.

De vrees dat Sven Nys donderdag voor de vierde keer op rij al zijn tegenstanders zal overvleugelen op de Koppenberg zit er goed in. De manier waarop de nummer een van de wereld in Tabor zijn tegenstanders een na een buiten adem zette, heeft indruk gemaakt. Bart Wellens herpakte zich zondag wel in Zonhoven maar ook hij weet dat Nys als de te kloppen man van start gaat. Sven Nys en Bart Wellens pakten vorig weekend dus de meeste publiciteit mee. Maar een week na Zdenek Stybar in Kalmthout was Klaas Vantornout de revelatie van het weekend met twee tweede plaatsen. Veelbelovend voor iemand van 25 jaar die in de jeugdcategorieën amper tot aan de knieën van zijn tegenstanders kwam.

"Bij de nieuwelingen, de juniores en de beloften moest ik het opnemen tegen ondermeer Sven Vanthourenhout, Davy Commeyne, Tim Van Nuffel, Bart Aernouts en Wesley Van der Linden", zegt Klaas. "Zij waren zo veel beter dan ik. Maar jaar na jaar maakte ik progressie en als laatstejaarsbelofte had ik de kloof zo goed als gedicht. Het gevolg was een profcontract bij Fidea en van dat moment af is het snel gegaan. Met een derde plaats in Igorre en een zevende plaats in het UCI-klassement en met een tweede plaats in Vorselaar en een derde plaats in Gieten plus een zevende plaats in de eindstand van Superprestige was ik vorig seizoen al een van de revelaties van het seizoen. Het voorbije weekend werd ik het nog een beetje meer."

"Het gaat dus nog beter dan de vorige campagne en dat had ik in feite niet verwacht. Ik was op het einde van het voorbije seizoen zo tevreden dat ik altijd gezegd heb dat ik met hetzelfde in het nieuwe seizoen best vrede zou kunnen nemen. Maar heimelijk hoopte ik wel beter te doen want ik ben ambitieus en ik wil vooruit in het leven. Om mezelf een beetje te beschermen liet ik dat nooit echt uitschijnen maar nu kan ik er niet meer onderuit. Ik kijk uit naar de komende wedstrijden."

"Aan welk parcours ik de voorkeur geef, kun je me beter niet vragen. Vraag me liever voor welk parcours ik de neus optrek. Dan zijn we rapper klaar. Ik kan immers overal uit de voeten. Snel, zwaar, bergop, het maakt me niet veel uit, ik heb geen echte voorkeur. Tenzij dan voor de Koppenberg en voor Gavere omdat het eerlijke crossen zijn. Vorig jaar was ik zevende op de Koppenberg. Twee percent onder je top is er voldoende om uit de topvijf te tuimelen. Dat overkwam me toen. Zo eerlijk is die cross. Donderdag moet ik mijn beste beentje voorzetten. Ik kreeg geen vast contract voor alle wedstrijden van de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden."

"Met een sterke uitslag moet ik de organisatoren die me nog niet wilden engageren over de streep proberen te trekken om me toch een contract te geven. Het probleem is dat de top breder en breder wordt. Niels Albert komt er bij, Zdenek Stybar ook en op basis van mijn uitslagen mag ik mijn naam er bij zetten. Dat de toppers steeds meer vragen, kan ik ze niet kwalijk nemen. Ik zou in hun plaats hetzelfde doen. Misschien moet er net onder de top een betere verdeling komen. Maar voorlopig kan ik niet meer dan mijn eigen boontjes doppen. Waar het voor mij op aankomt, is dat ik op de Koppenberg laat zien dat ik mijn plaats waard ben."

.

Nu in het nieuws