AZ Sint-Blasius screent 75-plussers

Print
Dendermonde - Het Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius in Dendermonde voerde dit jaar al een tweetal vernieuwingen door om in te spelen op de vergrijzing. Het nieuwe geriatrische dagziekenhuis moet een aangepaste medische zorg bieden en het comfort van de oudere patiënten verhogen.
BR>
"Voor oudere, minder mobiele en soms dementerende patiënten, kan een bezoek aan het ziekenhuis soms een hele opdracht zijn", zegt geriater dr. Roland Pieters. "Zeker wanneer een overnachting in het ziekenhuis nodig is, betekent dat voor hen en hun eventuele partner een grote opgave."

Om op deze problemen in te spelen begon het AZ Sint-Blasius met het geriatrische dagziekenhuis. Hier worden oudere patiënten opgenomen voor één dag. "De verschillende raadplegingen, onderzoeken en/of behandelingen worden geconcentreerd op die ene dag", legt directeur verpleging Peter Van Puyvelde uit.

Begeleiding

"Een multidisciplinair team van artsen-geriaters, ervaren verpleegkundigen, een kinesist en een ergotherapeut begeleidt de patiënt. Indien nodig worden ook een psycholoog en adviserende artsen uit andere medische disciplines bij de patiënt gevraagd." Vaak vindt ook een revalidatiesessie plaats, een bezoek aan de geheugenkliniek of een raadpleging rond voedings- of valproblemen. De patiënt kan tussendoor relaxen in een bed of in een comfortabele stoel. Op de middag krijgt hij een warme maaltijd en 's avonds kan hij terugkeren naar zijn vertrouwde omgeving.

"Sommigen van de bejaarde patiënten die voor langere duur opgenomen worden, zijn nog vitaal en gezond, anderen zijn extra kwetsbaar door een combinatie van gezondheidsproblemen", weet de geriater. "Sinds 1 september gebeurt voor alle 75-plussers meteen na opname een risicobepaling. Zo kan het ziekenhuis snel de fragiele, extra zorgbehoevende patiënten opsporen. Zij krijgen bijkomende begeleiding door een team van artsen, verpleegkundigen en paramedici."
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio