Derde ruimtewandeling Discovery begonnen

Print
Twee astronauten van het Amerikaanse ruimteveer Discovery zijn dinsdag aan de derde ruimtewandeling van deze missie begonnen, zo was op NASA te volgen. Zij assisteren bij de aanhechting van een set zonnepanelen op een nieuwe plaats op het Internationaal Ruimtestation ISS.
Scott Parazynski en Douglas Wheelock begonnen om 09.45 uur Belgische tijd aan het derde uitje van deze complexe assemblagemissie. In het bijzonder moeten zij het gebinte met zonnepanelen P6 vastzetten helemaal aan het uiteinde van de hoofdpyloon voor de stroomvoorziening.

Het 17,7 ton wegende en in november 2000 voorlopig geïnstalleerde gevaarte is maandag dankzij een zorgvuldig georchestreerd ballet van twee robotarmen en de "spoorweg in de ruimte" verwijderd van zijn vroegere plaats en wordt met de robotarm van de shuttle naar zijn nieuwe locatie gebracht.

Tevens zal Parazynski tijdens de uitstap van zeker 6 1/2 uur een kijkje nemen bij een roterende as voor een zonnepaneel waar zondagavond metaalschilfers en andere rotzooi is in gevonden. Om een nog nauwere inspectie toe te laten is de missie met een dag verlengd, de opdracht van een ruimtewandeling veranderd en een ruimtewandeling met een dag uitgesteld.

In plaats van dinsdag wordt de Discovery nu woensdag weer op het Kennedy Space Center in Florida verwacht.
MEEST RECENT