Frankenfoods rukken op

Frankenfoods rukken op

Frankenfoods rukken op

Print
Dit jaar is in de Europese Unie voor het eerst meer dan 1.000 vierkante kilometer genetisch gemodificeerde maïs geoogst. De oppervlakte waarop ggo’s geplant zijn, is op een jaar tijd met 77 procent gestegen. Maar de teelt van ‘Frankenfoods’ blijft erg omstreden.
BR>
Het enige genetisch gemodificeerde organisme (ggo) dat in Europa op ruime schaal wordt geteelt, is een soort maïs die resistent is gemaakt tegen de maïsboorder, de larf van een mot die zich voedt met de stam van de maïsplant. Maïs dat bestemd is voor veevoer, niet voor menselijke consumptie.

Stijging
De forse stijging bewijst volgens de voorstanders dat landbouwers de ggo-maïs een aantrekkelijke teelt vinden.

Spanje is het land met het grootste areaal ggo-maïs in Europa. Daarna volgen Frankrijk, Duitsland en de Tsjechische republiek.

1.000 km² (100.000 ha) is nog altijd maar een beperkt deel van de totale Europese landbouwoppervlakte (149 miljoen ha). Het is ook maar een duizendste van de wereldwijde oppervlakte ggo’s - meer dan 1 miljoen km².

De voorstanders van ggo’s zien in de forse stijging - 77 procent op een jaar - het bewijs dat de “mythe dat ggo’s in Europa nooit zouden aanslaan, echt op niets berust”, aldus Julian Little, woordvoerder van de Agricultural Biotech Council, een overkoepelende organisatie van zes internationale bedrijven met belangrijke commerciële belangen in ggo-teelten.

Omstreden
Dat ggo’s op zijn minst omstreden blijven in Europa, is echter moeilijk te weerleggen. Vorige maand betwistte de Belgische minister van Landbouw Benoît Lutgen nog de beslissing van de Belgische regering om op de Europese landbouwministerraad voor de toelating van drie ggo-maïsgewassen te stemmen. De Vlaamse landbouwminister Kris Peeters staat dan weer positief tegenover de ggo-maïs.

Ook de Europese Commissie is verdeeld. Milieucommissaris Stavros Dimas was het eerder deze maand publiek oneens met Commissievoorzitter Barroso over een ggo-aardappelsoort die het Duitse bedrijf BASF wil telen. Dimas vindt dat er nog te veel onduidelijkheid is over de veiligheid van de teelt voor milieu en consument. Barroso vindt dat de Europese industrie geen terrein mag verliezen ten opzicht van haar internationale concurrenten.

Vorige week verraste de Franse regering na grootscheeps overleg over milieudossiers (de ‘Grenelle de l’environnement’) met de beslissing om een moratorium op het telen van ggo-gewassen in te lassen, omdat er volgens president Sarkozy nog te veel vraagtekens zijn rond ggo-teelten.

De Europese Commissie maakte meteen duidelijk dat Frankrijk niet tegen Europese beslissingen - zoals de goedkeuring van de ggo-maissoorten - kon ingaan.

MW
Nu in het nieuws