Exxon betwist oude boete

Exxon betwist oude boete

Exxon betwist oude boete

Print
Exxon gaat bij het Amerikaanse Hooggerechtshof in beroep tegen de boete die het opgelegd kreeg na de ramp met de olietanker Exxon Valdez in 1989. Een VS-rechtbank veroordeelde Exxon eerder tot een boete van 2,5 miljard dollar wegens onzorgvuldigheid omdat de kapitein van de tanker een alcoholicus was.
BR>
Exxon kreeg in 1989 bakken kritiek over zich heen toen de reuzentanker Exxon Valdez met 300.000 ton ruwe olie aan de grond liep in Prince William Sound, een beschermd natuurgebied in Alaska. Uit de boeg van het schip stroomde toen 50.000 ton ruwe olie de stranden op. Duizenden vogels vonden de dood, de lokale visvangst leed enorme schade.

De rechtbank van Anchorage, de hoofdstad van de staat Alaska, veroordeelde Exxon tot een boete van 5 miljard dollar omdat Exxon zijn schip had toevertrouwd aan Joseph Hazelwood, een notoir alcoholicus die ook op de dag van de ramp te veel bleek gedronken te hebben.

Exxon vocht de monsterboete aan en kreeg het gelijk aan zijn kant in Washington. De rechter halveerde de boete van 5 miljard dollar tot 2,5 miljard dollar. Exxon had onder meer ingebracht dat het enorme inspanningen had gedaan om het natuurgebied in Alaska weer schoon te maken. Het had daarvoor 2,1 miljard dollar uitgetrokken. Ook hadden duizenden lokale vissers en natuurgroeperingen een schadevergoeding gekregen uit zowat 1,2 miljard dollar aan boetes.

Sigaretten
De maatschappij gaat nu verder en vraagt het Amerikaanse Hooggerechtshof om de boete van 2,5 miljard dollar kwijt te schelden gezien de geleverde inspanningen. Exxon baseert zich daarbji op een uitspraak van het Hooggerechtshof ten aanzien van sigarettenproducent Altria. Een rechtbank had Altria veroordeeld tot 80 miljoen dollar te betalen aan de weduwe van een aan kanker gestorven roker. Het Hooggerechtshof oordeelde naderhand dat het verband tussen roken en de dood van de man niet bewezen was. De rechtbank doet in principe pas volgende lente een uitspraak.

MB
MEEST RECENT