Lage biggenprijzen wegen op varkenssector

Lage biggenprijzen wegen op varkenssector

Lage biggenprijzen wegen op varkenssector

Print
De zeugenbedrijven in de Belgische varkenssector verkeren volgens de Boerenbond in een zware crisis als gevolg van de zeer lage prijzen voor biggen en de sterk stijgende voedertarieven. De Boerenbond vraagt dan ook om aangepaste maatregelen om de sector de kans te geven een crisis af te wenden.
BR>
Sinds oktober 2006 heeft de sector geen winst meer kunnen maken. De laatste weken wordt er per verkocht big een oplopend effectief verlies gemaakt van 15 a 16 euro. De sector vraagt dringend maatregelen.

De biggenprijzen zijn sinds dit voorjaar continu gedaald en liggen thans 40% onder het niveau van juni 2006. De biggen blijven bovendien door gebrek aan afzetmogelijkheden langer bij de zeugenhouder wat de kosten voor het voederen doet stijgen en de prijs per big afnemen. De voederprijzen stegen de afgelopen vier maanden gemiddeld met 30% als gevolg van de gestegen tarweprijs. De komende maanden wordt een nieuwe prijsstijging verwacht van 20 tot 30 euro per ton. Voor een prijsdaling is het wachten op de volgende Europese oogst.

Om de vleesprijs te doen stijgen pleit de Boerenbond voor het uit de markt nemen van biggen als speenvarken. Om de grondstoffenprijzen te drukken, wil men o.m. meer soepelheid bij de invoer van goedkopere, genetisch gemanipuleerde maïs uit Noord-Amerika. Ook de discussie over diermeel, dat thans vernietigd wordt, dient heropend.
MEEST RECENT