'Sommige agenten hielpen ook joden'

'Sommige agenten hielpen ook joden'

'Sommige agenten hielpen ook joden'

Print
Antwerpen - “Niet elke Antwerpse politieagent was tijdens de Tweede Wereldoorlog fout. Daarom betreur ik het dat burgemeester Janssens zondag aan de joodse gemeenschap excuses heeft aangeboden voor het gedrag van het volledige politiekorps in die periode”, zegt Mieke Loots.
BR>
Mieke Loots (53) is de dochter van een Antwerpse politieman die tijdens de oorlogsjaren joden heeft helpen onderduiken. Een kleine rondvraag in de diamantbuurt leert dan weer dat de Antwerpse joden tevreden zijn met de woorden van Patrick Janssens. Het onderwerp blijft ook ruim zestig jaar later gevoelig.

Voor Mieke Loots waren de excuses van Patrick Janssens op het congres ‘De kinderen van de Shoah’ een kaakslag. “Niet omdat ik het lijden van de joodse gemeenschap niet erken, wel omdat de burgemeester iedereen over dezelfde kam scheert. En dat is onterecht”, zegt de vrouw.

Loots’ vader was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de opsporingsbrigade van de Antwerpse politie. “In plaats van actief mee te werken aan de jodenvervolging, heeft hij zich ingezet om zoveel mogelijk mensen te helpen. Onder meer door onderduikadressen te zoeken voor joden. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat veel joden hun spullen konden opbergen bij betrouwbare families.”

Gevangen gezeten
Volgens Mieke Loots waren er wel meer Antwerpse agenten die zich hebben ingezet om joden uit de handen van de Duitsers te houden. “Mijn vader heeft zelfs twee weken gevangen gezeten omdat hij weigerde mee te werken met het Duitse bestuur. Wat hij heeft gedaan, was vaak met gevaar voor eigen leven.”

Na de Tweede Wereldoorlog zou de man daarvoor erkenning krijgen. “De joodse families die zijn teruggekeerd, hebben altijd contact gehouden met mijn vader. Tot diep in de vorige eeuw werden we geregeld uitgenodigd bij deze mensen. Mijn vader was een graaggeziene gast.”

Mieke Loots vindt dat de excuses het hele politiekorps in een slecht daglicht stellen. “De burgemeester had zijn woorden beter moeten wikken en wegen. Voor al die agenten die zich wel hebben verzet tegen de jodenvervolging. Dat hebben ze wel verdiend.”

Patrick VAN DE PERRE
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio