Antwerpse joden razend na uitspraken De Wever

Antwerpse joden razend na uitspraken De Wever

Antwerpse joden razend na uitspraken De Wever

Print
Antwerpen - N-VA-voorzitter Bart De Wever ligt onder vuur bij de joodse gemeenschap in Antwerpen. De politicus noemde de excuses van burgemeester Patrick Janssens (sp.a) voor de rol van de Antwerpse politie bij de jodenvervolging ”misplaatst en gratuit”.
BR>
De hoofdredacteur van het maandblad Joods Actueel, Michael Freilich, wil dat Bart De Wevers coalitiepartner CD&V reageert op de uitspraken en zegt dat de partij het schandelijk vindt dat de N-VA-voorzitter de excuses omschrijft als ”misbruik door Patrick Janssens, de joodse gemeenschap en Israël”.

Bart De Wever zei ook dat het huidige stadsbestuur zich niet hoeft te verontschuldigen voor feiten die ruim zestig jaar geleden gebeurd zijn. De joodse gemeenschap dringt daar al jaren op aan en was dan ook heel tevreden met de excuses van Patrick Janssens, zoals hij die afgelopen zondag liet optekenen.

Dat de zaak in joods Antwerpen gevoelig ligt, blijkt uit de reactie van Freilich. ”Indien de geschiedenis zich zou herhalen met De Wever als burgemeester van Antwerpen, zou ik me zorgen maken over de joodse burgers.”

"Gratuit sloeg enkel op het feit dat ze zo laat komen. Dus het was zeker geen negatieve opmerking naar de joods gemeenschap bedoeld. En zestig jaar na datum, als iedereen overleden is, is het natuurlijk geen daad van grote politieke moed om nog verontschuldigingen aan te bieden. Maar ik heb me er nooit tegen verzet, nooit", zo reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever dinsdag op de VRT-radio op de kritiek die hij krijgt na zijn uitlatingen over de excuses van Antwerps burgemeester Patrick Janssens aan de Antwerpse joden.

De Wever noemde die excuses "gratuit" en zei dat ze bedoeld waren om het Vlaams Belang te bestrijden. Die uitspraken schoten bij de joodse gemeenschap in het verkeerde keelgat en ook Open Vld heeft kritiek op De Wever.

Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) vindt de kritiek op zijn partijvoorzitter Bart De Wever naar aanleiding van diens uitspraken over de excuses van Antwerps burgemeester Patrick Janssens aan de joodse gemeenschap overtrokken.

"De kritiek is wat gezocht. Alles is goed om Bart te treffen. Ik heb de indruk dat de woorden uit hun context zijn gerukt en dat ze passen in een stuk sfeerschepping", aldus Demesmaeker.

"Ik heb heel veel respect voor de joodse gemeenschap en ik begrijp de gevoeligheden, maar ik vrees dat de uitspraken wat uit hun verband zijn gehaald", stelt Demesmaeker. Hij denkt ook dat De Wever binnen de partij geen kritiek zal krijgen voor zijn uitspraken. "Integendeel", aldus Demesmaeker.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio