Zus ontsnapte Benallal vreest voor leven van broer

Zus ontsnapte Benallal vreest voor leven van broer

Zus ontsnapte Benallal vreest voor leven van broer

Print
De zus van Nordin Benallal, Semira, is bang. Bang dat haar broer zal doodgeschoten worden, bang voor de gevolgen van zijn ontsnapping. Nadat ze al een boek schreef over haar broer, neemt ze nu, als een volwaardig advocaat zonder diploma, de verdediging van de gangster op zich.
BR>
Samira bezoekt haar broer minstens een keer per week in de gevangenis. Al jaar en dag strijdt ze tegen “het onrecht dat mijn broer, een kind zoals een ander, is aangedaan”.

Samira had zijn ontsnapping niet zien aankomen, maar verwonderd is ze ook niet. “Mijn broer was overgeplaatst van de gevangenis van Andenne naar die van Ittre”, zegt Samira Benallal. “In Andenne volgde hij een opleiding als lasser en dat kon in Itter niet meer. Hij was gefrustreerd.”

Samira is bang dat de politie haar broer zal neerschieten als ze hem vindt. Zij ziet in hem geen gangster, maar een onbegrepen jongen die veel, veel te zwaar is gestraft voor ’een paar jeugdzonden’.

“Niemand begrijpt hem”, zegt ze. Hij is 28 jaar en heeft al tien jaar in de gevangenis gezeten. Dat is zwaar. Er zijn er die moorden plegen en die al na vijf jaar vrijkomen.”

Volgens Samira werd Nordin in de gevangenis dagelijks vernederd. “Hij heeft daar nooit op gereageerd, is altijd kalm gebleven. Dat is niet vanzelfsprekend voor hem.”

De zus van Nordin wil ver gaan in haar verdediging. Al jaren vindt ze gehoor in anarchistische kringen. Zo sprak ze nog op een solidariteitsbetoging van het anarchistische Black Cross voor Nordin in juli 2006.

Volgens Samira is alles terug te voeren tot discriminatie tijdens zijn tienerjaren. “Nordin was als adolescent al slachtoffer van discriminatie. Na een onrechtvaardigheid op school werd hij van de instelling verwijderd. Opgroeien in een volksbuurt is niet simpel!”
Volgens Samira rebelleert Nordin tegen het gezag.

Geen koorknaapje

Benallal (27) is het zesde kind uit een gezin van elf uit het Brusselse Sint-Gillis. Op school lukt het allemaal niet zo goed en op zijn 17de wordt hij definitief van school gestuurd. De volgende tien jaar worden gevuld met een vijftigtal zware overvallen, schietpartijen, hold-ups en carjackings onderbroken door arrestaties en ontsnappingen. Er vallen verschillende gewonden. Een van hen sterft een tijd na de overval. Twee agenten raken zwaargewond.

Benallal werkte korte tijd bij een circus, kreeg de bijnaam ’de paling’ en kon vier keer uit de handen van justitie ontsnappen. Benallal werd tot 5 jaar cel, 11 jaar cel, 27 jaar cel en 12 cel extra veroordeeld.
Hij wordt omschreven als erg gevaarlijk en gewetenloos.
Nu in het nieuws