Axa Bank verwezen naar strafrechter

Axa Bank België moet voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verschijnen op verdenking van mededaderschap aan witwassen. De bank heeft haar doorverwijzing naar de rechter tot de laatste snik aangevochten, maar het Hof van Cassatie heeft nu definitief alle bezwaren van Axa verworpen.

Belga

Het is uitzonderlijk dat een bank zich moet verantwoorden voor een krediet dat is verleend in 1985, ruim twintig jaar geleden. Dat gebeurde destijds door Ippa Bank, die na overnames en fusies deel uitmaakt van Axa Bank België.

Het krediet is destijds verleend aan een Panamese firma om kantoren te kopen in het complex Antwerp Tower, op een boogscheut van het station Antwerpen-Centraal. Het krediet zou zijn terugbetaald met zwart geld.

Axa-woordvoerster Elly Bens bevestigt de definitieve doorverwijzing, maar ze herhaalt dat het gaat om een krediet van de vroegere Ippa Bank. Niettemin melden welingelichte bronnen dat Axa niet is doorverwezen voor feiten die zich afspeelden in de jaren 80 en 90. Die zijn natuurlijk verjaard. Het dossier zou ook recente "witwasverrichtingen" bevatten die Axa worden aangewreven.