Hellend bedje stopt reflux bij baby's

Print
Voor de allereerste keer lijkt een afdoende oplossing bedacht die voorkomt dat de maaginhoud van een refluxbaby weer richting mond vloeit. Serge Vleeschouwer, een producent van kinderbeddengoed, ontwierp een antirefluxbed en zorgde zo voor een wereldprimeur. In het hellend bed worden baby's zodanig vastgemaakt dat de zwaartekracht haar werk doet en de maaginhoud "beneden" blijft.
Meer dan de helft van de baby's kampt in de eerste maanden na de geboorte met reflux, een aandoening waarbij de maaginhoud terug in de slokdarm vloeit, omdat de sluitspier tussen maag en slokdarm nog onvoldoende ontwikkeld is. Zodra de baby één jaar is, heeft die sluitspier zich wel helemaal ontwikkeld en is zo ook het probleem opgelost.

Na flink wat denkwerk heeft Serge Vleeschouwer, ook de man achter het Multicare-kinderbeddengoed, nu het antirefluxbed ontworpen: een hellend bedje waarbij de baby's op hun rug moeten slapen. "Vroeger was het de gewoonte om refluxbaby's op hun buik te leggen in een wiegje dat 30 graden helt", legt Vleeschouwer uit.

"Alleen bleek dat die buikpositie een verhoogd risico op wiegendood inhoudt en dus kon die methode niet langer worden gebruikt. In mijn AR-bed wordt het kindje nu veilig op zijn rugje gelegd, in een helling van 40 graden."
Nu in het nieuws