"Prijs chrysanten ingestort"

Prijs chrysanten ingestort

"Prijs chrysanten ingestort"

Print
Het gaat niet goed met de chrysant. Op de Brusselse Euroveiling zakte de prijs voor de typische grafbloem maandagochtend in elkaar. Dat komt omdat er steeds minder vraag naar is. Vooral jonge mensen zetten liever een modern bloemstukje dan een pot chrysanten op het graf van hun dierbare overledenen.
BR>
“Maandagochtend was ik op de bloemenveiling in Brussel,” zegt Marijke Walbers (foto) van bloemenwinkel Boekee in Tongeren. “De prijzen van de chrysanten zijn ingestort. Er is weinig vraag naar de klassieke bollen.”

Eric Hermans, afgevaardigd bestuurder van de Brusselse Euroveiling, bevestigt. De interesse bij de 400 opgedaagde bloemisten was op drie dagen voor Allerheiligen niet bijster groot. “Dat veroorzaakt serieuze druk op de prijs,” moet hij toegeven. “Er zitten wel meer variëteiten in het aanbod, maar blijkbaar slaan die niet allemaal even goed aan.”

Voor een pot chrysanten van goeie kwaliteit betaalden de kopers gisteren nog wel tussen de twee en de drie euro, maar de prijs van chrysanten “op de klok” was vaak bijzonder laag. Soms gingen ze weg voor slechts een paar eurocent.

Imagoprobleem

Volgens Hermans is de roos goed bezig om dit jaar de chrysant te verdringen op de kerkhoven. De vraag is erg groot, vooral de rode en witte soorten doen het goed. Marijke Walbers weet er alles van.
“Rozen kosten ons nu zelfs tussen 1 en 2, 5 euro per stuk.” Die worden meestal in bloemstukjes verwerkt, die vooral bij de jongere generatie aanslaan. “Voordeel is dat ze veel langer mooi blijven. Ze hebben ook veel minder te lijden van het weer.”

Volgens Hermans heeft de chrysant ook wat last van een imagoprobleem. “In Nederland is ze uitgegroeid tot een echte hersftbloem, maar bij ons wordt ze bijna uitsluitend geassocieerd met het herdenken van de doden.”

Fortuin

Josette Claesen en haar man telen al 38 jaar chrysanten in hun kwekerij in Muntserbilzen. “Wij verkopen nog evenveel dan vroeger,” zegt zij. “Maar we merken ook wel dat de bloem vooral goed in de markt ligt bij oudere mensen.” Elk jaar staan zij, haar man en haar zoon op het kerkhof van Genk om op de ochtend van Allerheiligen bloemen te verkopen, en daarbij valt het hen elk jaar meer op dat hun cliënteel veroudert.

“38 jaar geleden kostte een pot chrysanten 300 frank. Toen was dat een fortuin. Ik herinner me Italiaanse mijnwerkers die een maand moesten werken om een pot te kopen. Nu kost een pot chrysanten vijf euro. Ze zijn dus goedkoper geworden, hoewel de kost om ze te produceren gestegen is. Dus nee, echt rijk word je niet van de chrysantenteelt.”

.

Nu in het nieuws