Parket legt smokkel bloeddiamanten bloot

Het diamantbedrijf Peri Diamonds smokkelde jarenlang bloeddiamanten uit Ivoorkust naar Antwerpen, goed voor een waarde tussen vijf en tien miljoen euro. Ghana werd als tussenstation voor de smokkel gebruikt. Het Antwerpse parket legde het handeltje, dat wellicht in 2003 begon, bloot. Eén zaakvoerder zit ondertussen in de cel. Als Peri Diamonds veroordeeld wordt, verliest de firma haar registratie en wordt ze van de diamantbeurzen geweerd.

bsouffreau

BR>

De handel in bloeddiamanten is verboden omdat de opbrengst gebruikt wordt om gewapende conflicten en misdaadorganisaties te financieren. De Antwerpse firma Peri Diamonds startte wellicht in 2003 met de smokkel van Ivoriaanse bloeddiamanten naar Antwerpen. In dat Afrikaanse land brak in 2002 een burgeroorlog uit. De regering verklaarde zich te schikken naar de internationale Kimberleyakkoorden, die de handel in conflictstenen verbiedt. Maar de diamantwinning gebeurt in het noorden van het land, waar de rebellen baas zijn.

Om de Ivoriaanse edelstenen toch te kunnen verhandelen, week Peri Diamonds uit naar buurland Ghana. Koeriers brachten de stenen naar Ghana, vanwaar ze richting Antwerpen versast werden.

Het Antwerpse parket legde de smokkel van Peri Diamonds bloot. Het bedrijf zou in vier jaar voor vijf tot tien miljoen euro aan bloeddiamanten naar ons land gehaald hebben. De twee zaakvoerders, een Belgische Israëli en enkele medewerkers werden verhoord. G.M., een van de zaakvoerders, zit in de cel.

Als het tot een gerechtelijke veroordeling komt, verliest de firma haar registratie. Het bedrijf wordt dan van de diamantbeurzen geweerd.

Peter DE MEYER

Johan VAN BAELEN

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio