Oud ABVV-voorzitter André Vanden Broucke overleden

Print
In Jette is woensdag op 78-jarige leeftijd André Vanden Broucke overleden. Van 1982 tot aan zijn pensioen in 1989 was hij voorzitter van het interprofessionele ABVV. De afscheidsplechtigheid zal in initieme familie- en vriendenkring plaatsvinden, zo maakte het ABVV zondag bekend.
André Vanden Broucke werd op 9 september 1928 geboren in Kortijk, als zoon van een smid. Na een opleiding als kleermaker behaalde hij aan de sociale school van Kortrijk zijn diploma als maatschappelijk adviseur.

In 1951 begon bij het nationaal ABVV te werken. In 1958 vertrok hij samen met zijn vrouw naar Belgisch Congo. Daar lag hij mee aan de basis van de eerste cao's en leidde er de eerste stakingen. In 1964 werd André Vanden Broucke adjunct nationaal secretaris van de Algemene Centrale, waarvan hij van 1979 tot 1982 de voorzitter was. Eind '82 werd hij voorzitter van het interprofessionele ABVV tot aan zijn pensioen eind 1989.

Toen de nieuwe ploeg aantrad, wilde hij explictiet dat zijn generatie op hetzelfde moment vertrok. Hij drukte de nieuwe generatie op het hart: vernieuw zo veel je wilt, maar behoudt de socialistische waarden. In zijn beeldrijke taal klonk dat: "Men mag de syndicale boom snoeien, maar men moet van de wortels blijven. Anders sterft hij".
MEEST RECENT