Belangrijke veranderingen vanaf één november

Wie vanaf één november van bank wil veranderen, kan dat gratis. De banken mogen geen kosten meer aanrekenen voor het sluiten van een bankrekening of spaarrekening. Op één november gaan nog enkele andere nieuwigheden in. Een overzichtje.

bsouffreau

BR>

Gratis overstappen naar andere bank

Vanaf één november mogen financiële instellingen volgens de wet geen kosten aanrekenen als klanten een zicht- of spaarrekening willen afsluiten. Meer zelfs, klanten krijgen een deel van de beheerskosten terug als ze al op voorhand voor het hele jaar hadden betaald.

Vaccin tegen baarmoederhalskanker terugbetaald

Gardasil, het vaccin tegen baarmoederhalskanker, wordt bijna volledig terugbetaald voor meisjes van 12 tot en met 15 jaar. Het vaccin dat sinds november 2006 op de markt is, beschermt meisjes die nog geen seksueel contact hebben gehad tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

De meisjes krijgen het vaccin in drie fasen toegediend. Elke dosis kost 130,22 euro, maar wie in aanmerking komt voor terugbetaling, moet vanaf 1 november maar 10,60 euro betalen. Dat brengt de totale prijs van het vaccin op 31,80 euro.

Geneesmiddel voor slechtzienden terugbetaald

Vanaf 1 november betaalt het Riziv ook een geneesmiddel terug tegen leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid. Door het geneesmiddel zullen meer dan 275.000 slechtzienden en blinden mogelijk opnieuw kunnen zien.

Met een reeks inspuitingen in het oog, acht in het eerste jaar, kan de slechtziendheid nu gestabiliseerd en zelfs verbeterd worden. LMD is een degeneratieve aandoening van een geelgekleurde vlek in het midden van het netvlies, macula genoemd.

De inspuitingen zijn erg duur - ze kosten meer dan 1.000 euro - maar zullen dankzij terugbetaling door het Riziv ongeveer 150 euro per keer kosten.

Onbemande ombudsdienst voor fiscus

Belastingplichtigen kunnen vanaf één november een beroep doen op een fiscale bemiddelaar. Die ombudsdienst moet problemen tussen de fiscus en de burger oplossen. Maar de bemiddelingsdienst is wel nog niet bemand, omdat de regering in lopende zaken de leden ervan niet kan benoemen.

De burgers kunnen hun dossiers wel al opsturen naar het callcenter van Financiën. Ze kunnen ook e-mailen of bellen. Hervé Jamar, staatssecretaris voor de strijd tegen de Fiscale Fraude, belooft dat elke indiener van een dossier binnen de vijftien dagen zal weten of zijn dossier zwaar genoeg weegt.

Betere bescherming voor beleggers

De Europese richtlijn MiFID, die transacties in financiële instrumenten zoals aandelen harmoniseert in de Europese Unie, treedt op 1 november in werking. Voor de financiële instelling betekent ze meer verantwoordelijkheid, voor de particuliere beleggers meer bescherming.

MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive. Voor de financiële instellingen leidt de richtlijn tot een nieuwe klantenbenadering. Zo zullen ze hun klanten moeten indelen volgens type, waarbij de particuliere belegger de hoogste bescherming geniet.

Afhankelijk van het aard van de transactie die de klant wil doen, moet de instelling een profiel van de klant opstellen. Als de transactie niet past in het profiel, moet de klant daarvoor gewaarschuwd worden. In sommige gevallen (bij vermogensbeheer of beleggingsadvies) is er dan zelfs geen transactie mogelijk.

De financiële instelling krijgt ook een aantal zorgvuldigheidsverplichtingen opgelegd inzake informatieverstrekking en rapportering, zoals de klant minstens één keer per jaar een overzicht geven van zijn beleggingen.

Rabobank.be biedt hoogste basisrente op markt

Op 1 november verhoogt de internetbank Rabobank.be haar basisrente van haar spaarrekening naar 3,75 pct. Dat is het hoogste tarief in het land.

Rabobank.be verhoogt de basisrente van 3,5 pct naar 3,75 pct. De rente geldt voor alle bedragen tot 1 miljoen euro. De verhoging geldt zowel voor reeds gestorte bedragen als nieuwe bedragen.

Telenet lanceert HD-aanbod

Vanaf 1 november kan wie in hoge definitie televisie wil kijken, intekenen op een abonnement voor een HD-digicorder van Telenet. Het Mechelse bedrijf biedt in eerste instantie vier kanalen aan tegen betaling, die je vanaf 1 december effectief kan bekijken.

Het gaat om de kanalen National Geographic HD, Exqi, Prime Sport HD en Prime One HD.

Versoepeling beschermingsmaatregelen vogelgriep

De voorzorgsmaatregelen die sinds 11 september het risico op verspreiding van het dodelijke vogelgriepvirus in België moeten beperken, worden vanaf 1 november terug versoepeld. Zo zal de ophok- of afschermplicht voor pluimvee van particulieren in heel het land worden opgeheven.

Omdat de voorjaarstrek van de vogels bijna voorbij is, is ook het risico dat het vogelgriepvirus in ons land zou opduiken, fel afgenomen. Voortaan is de afschermregeling enkel nog verplicht voor het professioneel gehouden pluimvee in de gevoelige natuurgebieden.