5 jaar cel, deels met uitstel, gevorderd voor dood Demoor

Het hof van beroep in Antwerpen heeft zich donderdag over de zaak rond het busincident gebogen, waarbij treinbestuurder Guido Demoor (54) het leven liet. De 19-jarige Redouan S. werd door de rechter in eerste aanleg tot 2 jaar cel veroordeeld, maar die straf bleek onwettig.

Belga

De rechtbank had immers de uitlokking als verschoningsgrond weerhouden, waardoor de maximumstraf in dat geval slechts drie maanden bedraagt. Het openbaar ministerie, dat in beroep ging, vond dat er van uitlokking geen sprake is en vorderde vijf jaar cel, deels met uitstel.

De beklaagde stapte op 24 juni 2006 met vijf vrienden op buslijn 23 in Antwerpen. Ze maakten veel kabaal en werkten de andere passagiers danig op hun zenuwen. Guido Demoor vroeg hen tot driemaal toe zich wat rustiger te gedragen, maar de jongeren gingen alleen maar harder roepen en begonnen hem te jennen.

Demoor legde zijn hand op de stoelleuning voor Redouan of wees in zijn richting, waarop de jongeman zijn hand wegsloeg en recht stond. Het slachtoffer greep de beklaagde vervolgens bij de keel.

Een minderjarige kompaan van Redouan gaf Demoor een vuistslag, waarop die zijn greep loste en zich tegen de minderjarige keerde. De beklaagde ging vervolgens op zijn stoel staan, greep zich vast aan een stang en gaf Demoor een harde trap tegen de borst. Het slachtoffer greep naar zijn hoofd en zakte ineen. Hij stierf aan een hersenvliesbloeding. De jongeren forceerden de deuren van de bus en gingen op de loop.

Had het slachtoffer de feiten uitgelokt door Redouan S. bij de keel te grijpen? Het openbaar ministerie en de burgerlijke partij vonden alvast van niet. "Op het ogenblik dat de beklaagde hem schopte, had Demoor hem niet meer bij de keel. Ik geloof trouwens niet dat dat met veel agressie gebeurde, anders hadden we daar bij zijn arrestatie vier dagen later nog de tekenen van moeten zien", zei de advocaat-generaal.

Hij stelde dat de reactie van Redouan niet meteen volgde op de zogenaamde "gewelddaad" van het slachtoffer en dat er dus van provocatie geen sprake was. De verdediging voerde echter aan dat die reactie ook niet meteen hoeft te volgen, maar dat de gewelddaad best nog wel even kan blijven nazinderen, alvorens er op gereageerd wordt. De advocaat vroeg het hof dan ook om de uitlokking te weerhouden.

Het arrest wordt op 22 november uitgesproken.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio