Senatoren kunnen vragen over toestand bij Defensie niet stellen

Ondanks het feit dat Bureau van de Senaat oordeelde dat de toestand op Defensie tot de lopende zaken behoort en er dus mondelinge vragen over gesteld kunnen worden, konden Freya Pireyns (Groen! ) en Karim Van Overmeire (Vlaams Belang) hun vraag donderdag niet stellen.

Belga

Pireyns had haar vraag gericht aan premier Guy Verhofstadt, maar die weigerde te antwoorden omdat dit niet tot zijn bevoegdheid behoorde, stelde Senaatsvoorzitter Armand Dedecker. Defensieminister André Flahaut wilde zelf komen antwoorden, maar was verhinderd door een vergadering van de NAVO, aldus nog Dedecker.

PS-fractieleider Philippe Mahoux was het niet eens met de gang van zaken en stelde dat de Senaat gemuilkorfd is. Het komt volgens hem niet toe om te beslissen of een vraag tot de lopende zaken behoort of niet, maar aan de regering. Volgens de Franstalige socialist schrapte het Bureau woensdag een tiental vragen.

De mondelinge vragen vonden uitzonderlijk niet plaats in de plenaire vergadering, maar in de "verenigde commissies" die in een commissiezaal vergaderden. De antwoorden werden zoals gebruikelijk voorgelezen door een staatssecretaris. Ditmaal was Vincent Van Quickenborne van dienst.

Na de vier vragen verhuisden de senatoren opnieuw naar de plenaire vergadering voor de bespreking van twee wetsontwerpen.