Proces van moord op Tongerse reisagent naar assisen Luik verwezen

De Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) van Antwerpen heeft de vier beklaagden in de zaak van de moord op reisagent Eddy Destexhe (51) uit 's Herenenelderen, bij Tongeren, naar het hof van assisen in Luik verwezen.

Belga

De burgerlijke partij en het openbaar ministerie hadden er bij de KI nochtans uitdrukkelijk op aangedrongen om het proces in Tongeren te laten plaatsvinden.

De verwijzing is niet geheel onverwacht omdat minstens één van de vier Waalse beklaagden zijn verdediging in het Frans wil voeren.

"Mijn cliënt is uiteraard zeer tevreden dat de zaak in zijn moedertaal, het Frans, zal behandeld worden. Hij vindt het echter bijzonder jammer dat de burgerlijke partij hierin een teken ziet dat hij het gebeuren niet zou betreuren. Hij heeft immers wél veel spijt van zijn daden. Het feit dat hij gebruik maakt van het recht om de behandeling van de zaak in het Frans te vragen, doet hieraan niets af", zegt zijn raadsman Jeroen Minnekeer.

De moord op Eddy Destexhe dateert van 8 februari 2006. De relatief jonge daders, 19 en 20 jaar, zijn afkomstig uit Herstal en Luik. Ze reden op de avond van de feiten naar de woning van Destexhe. Eén van de daders werkte als tuinman bij de reisagent en had aan zijn vrienden verteld dat die veel geld in huis had. Omdat de reisagent de jongen herkende toen die samen met twee vrienden aanbelde, liet hij hen nietsvermoedend binnen.

Met een hamer en een mes bedreigden ze de man en vermoordden hem vervolgens in koelen bloede. Het slachtoffer werd enkele uren later dood, besmeurd met bloed en gekneveld op het toilet aangetroffen.

De politie kon het viertal snel inrekenen naar aanleiding van een toevallige wegcontrole op de E-313. Daarbij werden de portefeuille met daarin de identiteitskaart van Eddy Destexhe en gestolen goederen zoals juwelen, een flatscreen en dvd-speler van Destexhe in hun wagen aangetroffen.