Advocaten Van Themsche in cassatie

De advocaten van Hans Van Themsche gaan in cassatie. De 19-jarige jongeman uit Wilrijk werd twee weken geleden door het assisenhof in Antwerpen tot de levenslange opsluiting veroordeeld voor de racistische moorden in Antwerpen.

ssimons

BR>

Van Themsche vermoordde op 11 mei 2006 in het hartje van Antwerpen Luna Drowart (2) en haar Malinese oppas Oulematou Niangadou (25), en schoot op de Turkse Songul Koç (47), die de schietpartij overleefde.

Als de advocaten van Hans Van Themsche naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens willen trekken, moeten ze eerst alle rechtsmiddelen in eigen land uitputten. Ze moeten dus eerst langs het Hof van Cassatie passeren, voor ze naar Straatsburg kunnen. De advocaten moeten nog wel onderzoeken welke middelen of argumenten ze kunnen aanwenden voor het Hof van Cassatie.

Het ligt echter in de lijn van de verwachtingen dat de mediatisering van de zaak zal worden opgeworpen. Bij de start van het assisenproces had de verdediging het hof al gevraagd om de strafvordering onontvankelijk te verklaren. Zijn advocaten waren van mening dat het recht van hun cliënt op een eerlijk proces was geschonden, omdat de jury door de massale mediabelangstelling niet meer onbevangen en objectief zou kunnen oordelen.

Als het Hof van Cassatie het arrest van het assisenhof verbreekt, moet het proces worden overgedaan in een andere provincie.