COC voert actie in Antwerpen voor meer middelen hoger kunstonderwijs

Volgens de Christelijke Onderwijscentrale (COC) is het hoger kunstonderwijs een noodlijdende sector. Daarom is COC, daarin gesteund door de vakbonden ACOD en VSOA, een petitie gestart waarin ze een hoorzitting vragen in het Vlaams Parlement over een fundamentele aanpassing en structurele verhoging van de financiering van het hoger kunstonderwijs.

Belga

COC-militanten vatten donderdag post voor de gebouwen van het conservatorium van de Hogeschool Antwerpen en deSingel waar een plechtige eerstesteenlegging van een nieuw complex plaatsvond. De actievoerders ronselden handtekeningen voor hun petitie en strikten daarbij tal van prominente cultuurfiguren, naar Antwerpen afgezakt voor de plechtigheid.

"Het personeel in het hoger kunstonderwijs vergrijst, jongere collega's zitten in nepstatuten, de verloning is ondermaats en een ernstig personeelsbeleid is onmogelijk", zegt Johan Rottiers van het COC. "Er moet meer geld in het kunstonderwijs gepompt worden om kwalitiestvolle opleidingen mogelijk te maken, om volwaardige statuten en rachtvaardige verloningen te bekomen."

De centrale is van mening dat de onderhandelingen tussen de Vlaamse regering en de vakbonden over een nieuw financieringsmechanisme voor hogescholen en universiteiten de kunstopleidingen compleet ondergraaft. Er zou geen rekening worden gehouden met de specificiteit van het kunstonderwijs dat grote nood heeft aan individuele begeleiding.

Het COC waarschuwt dat hun acties, de volgende is gepland op 17 december ter gelegenheid van het sociaal-economisch forum in het kader van 'Vlaanderen in Actie', nog maar 'een voorbode' zijn van een hete lente in 2008.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio