Olie stijgt naar nieuw record na gedaalde olievoorraden VS

Na de onverwachte daling van de olievoorraden in de VS, woensdag, stijgt de olieprijs in Londen vandaag/donderdag naar een nieuw record. Ook de aanhoudende onrust tussen Turkije en de PKK in Irak en de aanval op een Soedanees olieveld door rebellen uit de regio Darfoer zorgen voor nervositeit bij de oliehandelaars.

Belga

Rond de middag steeg de prijs voor een vat Brent-olie in Londen 1,9 procent tot 86 dollar. Het vorige record dateert nog maar van vorige week. Toen kostte een vat Brent 84,60 dollar.

Het zijn vooral de olievoorraden in de VS die de prijs ondersteunen. Die toonden woensdag een daling, daar waar de analisten op een meer stabiele situatie hadden gerekend. De winter staat voor de deur, en dan stijgt de vraag naar onder meer huisbrandolie fors. De markt houdt in die omstandigheden de voorraden scherp in de gaten.

Daarnaast is er de aanhoudende geopolitieke onrust. Het Turkse leger blijft met de wapens rammelen rond de Turks-Iraakse grens. F-16's van de Turkse luchtmacht bombardeerden deze week posities van de PKK op Iraaks grondgebied. De VS blijven beide partijen oproepen tot terughoudendheid, maar boeken voorlopig duidelijk weinig succes.

In Soedan vielen rebellen uit de onrustige regio Darfoer een olieveld aan en ontvoerden er twee arbeiders. Het olieveld wordt geëxploiteerd door Greater Nile Petroleum, waar China Nationale Petroleum, het grootste oliebedrijf van China, een meerderheidsbelang in aanhoudt.

Ook in Libanon loopt de spanning weer op. Vandaag/donderdag werden Israelische vliegtuigen die boven Zuid-Libanon vlogen, beschoten. Dat doet de vrees oplaaien dat het Midden-Oosten weer op ontploffen staat.