Burgemeesters betreuren incidenten bij samenscholingen

Burgemeesters Bernard Clerfayt van Schaarbeek en Jean Demannez van Sint-Joost-ten-Node betreuren de incidenten die zich woensdagavond hebben voorgedaan in hun gemeenten. Volgens hen geven die een fout beeld van de Turkse gemeenschap.

Belga

Diezelfde Turkse gemeenschap is ook allesbehalve opgezet met het gratuite geweld van de afgelopen dagen, aldus de burgervaders.

"Iedereen heeft het democratische recht om te betogen, " zegt Schaarbeeks burgemeester Clerfayt, "maar dat moet op een georganiseerde en ordentelijke manier gebeuren. De betoging van gisteren was niet aangevraagd en ik twijfel er sterk aan of het wel de bedoeling was op en rustige en democratische manier te manifesteren. De Turkse bevolking van onze gemeenten heeft al gezegd dat ze helemaal niet gediend is met wat er zich heeft afgespeeld. Ook de Turkse ambassade heeft laten weten dat ze de incidenten betreurt. Dat soort gratuit geweld geeft de Turkse gemeenschap een slechte naam, die ze zeker niet verdient."

Beide burgemeesters begrijpen dat de situatie aan de Turks-Iraakse grens in Koerdistan de gemoederen beroert maar dat mag geen reden zijn om hier keet te schoppen, aldus Jean Demannez. "Het kan niet dat telkens als er zich daar een incident voordoet, het ook in Schaarbeek en Sint-Joost tot een oorlog komt. Wij kunnen vanuit onze stadhuizen de situatie in Koerdistan niet controleren, we kunnen alleen hopen dat voldoende mensen hier hun verstand gebruiken en hun kalmte bewaren. Daarbij roepen we vooral de volwassen, oudere bevolking op om op de jongeren in te praten en hen rustig te houden."

Er zijn de laatste jaren grote inspanningen gedaan om het samenleven van de verschillende bevolkingsgroepen in beide gemeenten te verbeteren en zowel burgemeester Demannez als zijn Schaarbeekse collega hopen dat die niet in gevaar komen.

"Met een beetje respect kunnen al die groepen vreedzaam samen over straat lopen maar geweld zal alleen meer problemen geven", zegt Bernard Clerfayt.

"Ik hoop dat ook de Turkse media dat begrijpen en wat minder opgewonden berichten over de toestand in Koerdistan.

Ondertussen blijft het politiedispositief van de afgelopen dagen ongewijzigd. Een 200-tal agenten van zone Brussel Noord staan op het terrein klaar om in te grijpen waar nodig, ook al worden niet onmiddellijk nieuwe problemen verwacht. "

Er circuleren nog wat sms-jes maar al heel wat minder dan de afgelopen dagen", voegt burgemeester Clerfayt nog toe.