Kansspelcommissie wil nieuwe regels voor belspelletjes op tv

De kans om iets te winnen bij een belspelletje op televisie is uiterst klein. Ze bedraagt tussen de 0,3% en 6% om alleen maar doorverbonden te worden en een antwoord te kunnen formuleren, dat dan meestal nog fout is.

John De Wit

BR>

Dat moet veranderen. Dat vindt alvast de Kansspelcommissie (KSC), die woensdag in Brussel haar Staten-Generaal hield. De Commissie stelde daar een onderzoek over de belspelletjes op televisie voor en deed een aantal voorstellen om de kansspelwet aan te passen.

Wat blijkt uit het onderzoek over de belspelletjes?

* De kans om iets te winnen is enorm klein, ze bedraagt tussen de 0,3% en 6% om zelfs maar doorverbonden te worden met de presentator van het spelletje. Volgens de Kansspelcommissie moeten de producenten van belspelletjes verplicht worden om een minimum aantal oproepen door te verbinden met het programma. Het moet ook duidelijk worden hoeveel procent van de inkomsten die de bellers binnenbrengen, nu wordt uitbetaald als winst voor de spelers, zoals dat bij de andere kansspelen het geval is. Bij de klassieke loterijen is die

return

voor de winnaars 40% en bij de andere kansspelen zelfs 84%. Hoeveel winst ze maken en hoeveel inkomsten ze via de bellers krijgen, willen de producenten van televisiespelletjes evenwel niet zeggen.

* Drie procent van de bellers is verantwoordelijk voor 30% van de oproepen tijdens één uitzending. Sommige personen bellen minstens 100 keer tijdens één enkel programma. Omdat de spelletjes dag en nacht worden uitgezonden, behalve in

prime time

, behoren de bellers volgens de KSC vooral tot de kwetsbare groepen: armen, werklozen en bejaarden. De producenten betwisten dat dit hun publiek is. Ze wezen er woensdag op dat 27% van alle volwassen Belgen aan hun tv-spelletjes meedoet en dat er per jaar dan nog een verloop van 25% is. Hun cliënteel bestaat dus zeker niet allemaal uit armen, zo stellen zij. De Kanspelcommissie waarschuwde er wel voor dat belspelletjes tot enorme schulden kunnen leiden. Daarom stelde de KSC voor dat de telefoonmaatschappijen overdreven bellers de dag na hun excessief getelefoneer, zouden inlichten van de kosten die de bellers hebben gemaakt.

De Kansspelcommissie stipte aan dat er eigenlijk nu al een apart prefix moet zijn voor de belspelletjes. Momenteel gebruiken ze echter nog altijd de 0900-lijnen, waarop ook sekstelefoons en zo zitten. Door een apart prefix wordt het veel makkelijker om oproepen naar belspelletjes te blokkeren. Het prefix komt er pas tegen 1 april 2008.

* De belspelletjes zijn een kansspel en ze moeten ook wettelijk zo worden gedefinieerd. Dat is nu niet zo. De spelletjes worden nu gereglementeerd door een Koninklijk Besluit. Voor de KSC moeten ze in de toekomst net als de andere kansspelen een vergunning krijgen en de Kansspelcommissie moet hen andere sancties, zoals boetes, kunnen opleggen dan een loutere goedkeuring van het spelletje. Zo zouden de producenten van die spelletjes ook bijdragen in de kosten van de KSC, er zou financiële transparantie zijn en meer controle.

Als er nu een klacht van een beller binnenloopt over een goedgekeurd belspelletje, dan kan de KSC de goedkeuring van dat spelletje alleen maar intrekken. En die intrekking heeft slechts zin als het parket dan ook vervolgt, maar dat gebeurt niet. Een systeem van waarschuwingen, tijdelijke opschorting van de goedkeuring of een voorlopig exploitatieverbod zijn niet mogelijk. Als een klacht betrekking heeft op een spel dat nooit is goedgekeurd, dan kan de KSC alleen maar een proces-verbaal opstellen en dat naar het parket sturen. En zoals gezegd knelt daar het schoentje: als het parket niet optreedt, dan heeft het pv geen zin. De KSC voegt er nog aan toe dat ze vele pv's heeft opgesteld toen het fenomeen van belspelletjes opdook, maar dat geen enkele televisieverantwoordelijke voor de correctionele rechtbank is verschenen. Er is geen politieke wil voor. Als de belspelletjes een kansspel worden, dan verandert dit allemaal.

* Er moet ook meer controle komen op minderjarigen. Die mogen nu niet meedoen aan de spelletjes, maar als ze bellen zijn ze hun inzet kwijt en als ze toch meedoen en winnen, kunnen ze hun prijs niet krijgen. Dat kan natuurlijk niet. De controle op minderjarigen moet vergroten: de KSC pleit ervoor dat de organisator van de spelletjes de leeftijd controleert door op voorhand een kopie van de identiteitskaart te vragen.

Marc Callu van de Kansspelcommissie formuleerde nog een andere reeks wettelijke aanbevelingen. Zo wil hij dat de spelers van illegale kansspelen strafbaar worden. Dat is nu niet zo, momenteel zijn alleen de aanbieders en organisatoren van illegale kansspelen strafbaar.

Callu wil bovendien de lijst van 5.000 personen, die op eigen verzoek niet meer in een goktent binnen mogen, aanvullen met valsspelers. Gokkers die een groot risico lopen zouden voorts ook door derden, zoals bv. het OCMW, op die lijst gezet moeten kunnen worden. Die mogelijkheden worden momenteel onderzocht.

Omdat velen van deze 5.000 personen (én van de 30.000 onbekwaamverklaarden) toch proberen om binnen te geraken in een casino of speelautomatenhal, zou men hen psychologisch en sociaal moeten kunnen begeleiden. "Waarom zou het geld dat de kansspelensector aan Justitie stort voor de werking van de kansspelwet, niet voor die begeleiding kunnen worden benut?", zo vroeg Callu zich woensdag af. Er zit momenteel 10 miljoen euro in die pot, maar de KSC zelf kan er niet aan en ook dat wil ze veranderen.

25 OKTOBER 2007