Rokers vervuilen lucht met koolstofmonoxide

De hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht die uitgeademd wordt door rokers overschrijdt het aanvaarde maximumniveau voor luchtkwaliteit.

Belga

Dat blijkt uit de Europese studie Help COmets, gebaseerd op metingen bij meer dan 100.000 rokers en niet-rokers in de 27 EU-lidstaten, die donderdag werd voorgesteld.

De campagne Help wil de bevolking van de Europese Unie sensibiliseren voor de effecten van roken op de gezondheid. In het kader van deze campagne werden de burgers sinds maart 2006 uitgenodigd om hun rookgerelateerde koolstofmonoxidewaarden te meten. Op die manier werden zowat 200.000 metingen gedaan in achttien maanden. De studie Help COmets werd uitgevoerd door Bertrand Dautzenberg, professor pneumologie in Parijs.

"Koolstofmonoxide is een geurloos en kleurloos gas dat het zuurstoftransport in het bloed naar de rest van het lichaam kan verstoren", aldus prof. Pierre Bartsch van FARES.

Uit de studie blijkt dat het gemiddelde CO-gehalte dat uitgeademd werd door rokers -zelfs al rookt die slechts een tot vijf sigaretten per dag- zowat 17,5 ppm (parts per million) bedraagt. Dat is dubbel zoveel als toegelaten voor de omgevingslucht.